Kako se lahko naučimo AEQ ?

Najbolj učinkovito se klinično somatiko ter njena načela ter praktično uporabo naučimo skozi terapijo oziroma izobraževanjem pri terapevtu, nadaljujemo pa z njo doma, kjer z redno in radovedno vadbo izboljšujemo znanje pravilnih vzorcev gibanja in tako preprečujemo, da bi se znova zakrčili ter gibalne vzorce vrnili na stare navade.

Najbolj učinkovita je serija zasebnih aktivnih terapij klinične somatike pri učitelju AEQ klinične somatike, kjer se naučite samozavedanja, začutite in odpravite senzorno motorično amnezijo in ozavestite svoje telo in gibe.
 Potek aktivne terapije AEQ klinične somatike

 

  • Med terapijo ležite ter izvajate vodene, nežne, enostavne gibe in pandikulacijo (raztezanje). Namen terapije je zaustaviti vaše posebne vzorce kronične mišične napetosti. Najprej se jih boste zavedali in jih ozavestili, nato pa vas bo izurjen terapevt naučil, kako prekvalificirati svoje možgane, da bodo sprostili boleče mišice in ponovno pravilno nastavili njihovo dolžino in funkcijo. Postali boste sposobnejši za samonadziranje, pravilno in samostojno prilagoditev drže, gibanje in odzive na stres. Na vsakem srečanju se osredotočimo na vaše specifične potrebe, zgodovino mišične bolečine in gibalne vzorce. Ker aktivna terapija vključuje telesno gibanje, so potrebna ohlapna, udobna oblačila (kavbojke, poslovna obleka in krila niso primerni).
  • Terapija se začne s pogovorom – terapevt vam pomaga poiskati najmočnejše podzavestne vzorce. Obenem se dogovarjata o protokolu terapije, ki je odvisen od vašega trenutnega stanja. Terapevt vas vodi s svojima rokama in pozneje nadzoruje pravilnost gibov. Gibi so počasni, s pomočjo dotika terapevta vedno bolj občutite, kako pomanjkljivo se zavedate gibov in motorike telesa. Namreč razlika med gibom, ki ga človek izvede, in gibom, ki ga je hotel izvesti, je posledica vpliva čutno-gibalne amnezije na t. i. čutno gibalno povratno zanko. Občutek nepopolnega nadzora, ki ga občutite  kot cukanje, opozori zavestni del možganov, da usmeri več pozornosti v gib ter pridobi več senzornih informacij ter s tem poveča nadzor, čimer gib izboljša.
  • Terapevtov dotik olajša in vodi usmerjanje pozornosti na prava mesta, njegov glas pa omogoča pravilno izvedbo giba ter tako preusmeri čutno gibalni nadzor na pravo pot. Gibe povežemo v gibalni vzorec, ki replicira enega od treh refleksov. Naučite se občutiti, poustvariti in nato zapustiti refleks, ko ta ni potreben, nadzor nad lastnimi gibi se poveča, opušča nezavedne vzorce gibanja. Terapevt omogoči, da sami izberete, ali je refleks v določenem trenutku potreben in primeren ali samo stara navada. S terapijo dobite bistveno močnejši občutek za spremembe. S tem se zavedate, kako močan je vpliv uma na počutje in našo sposobnost spreminjanja na videz nespremenljivih navad. Tako lahko dobro občutite in razumete vzroke ter posledice, zaradi katerih ste v trenutnem stanju. Naučite se spreminjati okoliščine, v katerih se znajdete, ter si s tem omogočite možnost za drugačen rezultat in drugačno počutje, čeprav imate določeno težavo vrsto let. Če je vzrok za težavo nepravilna mišična napetost, jo lahko hitro spremenite v pravilno.
  • Mišica sama nima spomina ter vztrajnosti, je popolni služabnik, poslušno izvaja ukaze, ki prihajajo iz možganov, niti ne razlikuje, ali so ukazi dobri ali ”slabi”. Med aktivno terapijo se naučite dve ali tri somatske vaje, ki poustvarjajo na novo osvojeno znanje ter nato z vsakodnevnem zavestnim ponavljanjem to znanje vtirajo bolj globoko v spomin možganov. S tem utrjujejo nove navade, stare pa potiskajo na obrobje. Vedno težje se vrnemo na stare navade, pa tudi takoj občutimo, če smo aktivirali star vzorec, kar nam daje zavestno možnost izbire: v njem ostati ali oditi.
  • Pri vsakem obisku boste spoznali somatske gibe, ki jih nato delate doma. Vsakodnevna 15- do 30-minutna vadba bo okrepila nova spoznanja, ki jih boste osvojili med aktivno terapijo. To je recept za odpravo kroničnih bolečin in za vzpostavitev stanja, ko se bolečina več ne vrne.
  • Najučinkovitejši pristop so štiri terapije v petih tednih. Prve tri terapije v razmaku 7–14 dni, četrta pa v razmaku dva tedna od tretje.
 
Aleš Ernst, CSE 
Učitelj klinične somatike in AEQ metode
 http://www.aeq.si
https://www.youtube.com/watch?v=FnhoOMog98Q
https://www.youtube.com/watch?v=r1lT91jc-to
Najbolj učinkovito se klinično somatiko ter njena načela ter praktično uporabo naučimo skozi terapijo oziroma izobraževanjem pri terapevtu, nadaljujemo pa z njo doma, kjer z redno in radovedno vadbo izboljšujemo znanje pravilnih vzorcev gibanja in tako preprečujemo, da bi se znova zakrčili ter gibalne vzorce vrnili na stare navade.