Kaj je AEQ Klinična somatika?

AEQ Klinična somatika (v nadaljevanju klinična somatika) vas nauči zavedanja sebe, svojih gibov odločitev in dejanj. Povrne zmožnost, da postanete »šef« svojim mišicam, telesu, svoji volji in mišljenju. In ko bolje kontrolirate vse to, pričnete kontrolirati tudi nevro-muskulaturni sistem. Ko mišice sproščate in daljšate, sproščate tudi stres.
Samozavedanje vodi k spremembam
Prvi korak do spremembe je samozavedanje. Opazujte se: svoje misli, strahove, prepričanja, navade, dejanja in tudi svoje nedelovanje. Večina nas verjame, da svoje življenje usmerjamo le mi sami, z lastnimi odločitvami. Je res tako? Rekel bi, da ne glede na to, kako duhovno razviti smo, utegnemo dnevno povleči komajda kakšno odločitev, ki bi v polnosti izražala, da se jasno zavedamo svoje poti in sebe v sedanjem trenutku. Večinoma namreč delujemo kot roboti, samozadostno, avtomatsko programirano, pod taktirko starih navad razvitih iz reakcij na čustvene dogodke iz preteklosti. Z učenjem AEQ klinične somatike se naučimo zavestnega delovanja. Zavest utirimo kot opazovalko lastnih misli, kar našim odločitvam in dejanjem omogoča, da se uresničijo tako, da podpirajo naše cilje in želje.
Pomen občutenja lastnega telesa 
Izjemno pomembno je razvijati sposobnost občutenja lastnega telesa. To lahko izboljšamo in ohranjamo s tako imenovanimi somatskimi gibi. Zavedati se samega sebe je izjemno prijetno, celo narcisoidno; pozoren si na samega sebe, z zavednim umom spremljaš delovanje svojega telesa. Kdo sem jaz, da sem tako pomembna, pomemben? Pomembni smo enako, kot so pomembni ljudje okoli nas, ki bi jih morali spoštovati ali imeti radi kot sami sebe. Zato razmišljajmo o sebi in se trudimo spoznavati se v globino ter negovati duhovnega raziskovalca v sebi.
Ozavestite lastno gibanje
A vedno je tu naše telo, ki nas na pot raziskovalca pripelje prvo. Nekaj nas boli ali pa le nismo dovolj sproščeni v lastnem telesu in se pri določenih gibih in premikih počutimo, kot bi nas zategovalo. Že zdavnaj se ne znamo več gibati s polnim zavedanjem, tako da gibom prisluhnemo in jih opazujemo. Gibanje je za nas nekaj samoumevnega, početje, ki mu ni treba namenjati niti pretirane pozornosti, občutka niti kontrole. Kontroliramo in izboljšujemo lahko tisto, česar se zavedamo; če zavedanje urimo, lahko dosti bolje kontroliramo misli, besede, dejanja. In gibanje! S somatskim raziskovanjem ne le usklajujemo svoje gibanje, pač pa izboljšujemo učinkovitost svojega delovanja in življenja.
Ozavestite lastna prepričanja

Ko urimo samozavedanje, zaživimo bolj polno, saj bomo najverjetneje postopoma opustili nekoristne in/ali škodljive navade – tako psihične kot fizične. Naše odzivanje bo ustreznejše, pri tem bomo uporabili svoje na novo odkrite potenciale. Človeka oblikujejo dedni material, primarna družina in družba. Prepričanja, navade, vzorci obnašanja in razmišljanja ter informacije naj nas usmerjajo ob naši budnosti: budno spremljajmo naše notranje dogajanje in ravnanje! Tako bomo lažje ugotovili, kateri obremenjujoči vzorci, ki jih tako zvesto izvajamo, sploh niso potrebni.Ko urimo samozavedanje, zaživimo bolj polno, saj bomo najverjetneje postopoma opustili nekoristne in/ali škodljive navade. Ko se zavemo posledic slabih navad, se jih lahko odločimo spremeniti. Prepričanja in ravnanja, ki se ujemajo z našimi željami in namerami, nas bodo podprla pri doseganju boljšega nadzorovanja telesa in uma. Postanemo snemalec, ne posnetek, vsebina v kozarcu, ne kozarec. Nočemo biti programska oprema, pač pa organski računalnik, ki ocenjuje in spreminja ter izboljšuje programsko opremo na njem, da kot celota deluje vedno bolje.

Res je, pomena dednosti ne moremo izključiti kot tudi ne duhovne dimenzije, toda večina tistega, kar vas je oblikovalo, izhaja iz prepričanj, posnemanja in informacij drugih ljudi. Kot smo že omenili, prepričanja niso nujno pravilna ali napačna, resnična ali zgrešena, toda ne glede na njihovo vrednost prepričanja krožijo in potujejo iz ene generacije v drugo, dokler ne pridejo tudi do vas.
Ko občutite posledice nepravilnih navad, se lahko zavestno odločite, da boste opustili vsa prepričanja in ravnanja, ki ne podpirajo vaših želja, in da jih boste nadomestili s prepričanji, ki vas bodo podprla pri doseganju boljše kontrole telesa in uma.
 
Aleš Ernst, CSE 
Učitelj klinične somatike in AEQ metode
http://www.aeq.si
AEQ Klinična somatika (v nadaljevanju klinična somatika) vas nauči zavedanja sebe, svojih gibov odločitev in dejanj. Povrne zmožnost, da postanete »šef« svojim mišicam, telesu, svoji volji in mišljenju. In ko bolje kontrolirate vse to, pričnete kontrolirati tudi nevro-muskulaturni sistem. Ko mišice sproščate in daljšate, sproščate tudi stres.