Energijski kanali in čakre (2.del)

Od čistosti in smeri vrtenja je odvisno ali usmerjamo energijo v telo ali iz njega. Vsako središče niha bolj ali manj izrazito v eni od barv mavrice.  Razporejena so ob hrbtenici in se lijakasto kot vrtinec usmerjajo proti sprednjemu delu telesa.

 Od spodaj navzgor si sledijo:
  • korenska čakra (oranžno rdeče barve),
  • spolna čakra (oranžne barve),
  • sončni pletež (rumene barve),
  • srčna čakra (svetlo zelene ali roza barve),
  • grlena čakra (svetlo modre barve),
  • tretje oko (indigo barve),
  • kronska čakra (bela, zlata ali večbarvna).
Vsaka barva čakre ima svojo komplementarno barvo. Z eno barvo ali pa s kombinacijo komplementarnih barv lahko zdravimo neravnotežje v čakrah ali pa bolezni, ki so povezane s ustreznim delom telesa. Nihanja v spodnjem delu hrbtenice so bolj zgoščena, tako da ima rdeča svetloba najdaljše valove, najnižjo frekvenco in najmanj energije, vijolična, ki deluje na vrhu glave ima najvišjo frekvenco in največ energije. Pravilno in uravnoteženo delovanje vseh energijskih središč se kaže kot celovito in popolno zdravje na vseh ravneh. Če se pojavijo motnje v enem izmed središč, se preostala središča takoj odzovejo.
 Pomen posameznih barv
Od nas je odvisno, kaj ustvarjamo. Če v te barvne oblike vlagamo dovolj lastne energije, postanejo vidne in jih na zemeljski ravni potem tudi uresničimo.
Rdeča deluje spodbujevalno, polni energijsko polje, greje, obnavlja energijo in poživi krvni obtok.
Oranžna spodbudi čustveno odzivanje in kreativnost.
Rumena spodbuja živčni sistem in limfni obtok ter zboljša pretok energij v mišicah. Sončni pletež, ki je povezan z rumeno barvo, imenujemo kar hiša strahov, saj je glavno središče čustvenega dogajanja, predvsem strahov.
Zelena je barva ljubezni, harmonije in miru. Krepi obrambni sistem, pomirja in poživlja psihično počutje in je še najbolj primerna za zdravljenje. Deluje na hipofizo, pljuča, srce in kapilare.
Modra obnavlja energijsko raven, spodbuja parasimpatičen živčni sistem, umirja, sprošča in hladi. Deluje na vnetje, stres in razdražljivost. Krepi fizično in čustveno odpornost.
Indigo modra je povezana s čutenjem in modrostjo. Deluje na glavo, oči, ušesa, nos, na psihične motnje, stres in nespečnost.
Vijolična je primerna za razgrajevanje starih oblik v energijskem polju in tako omogoča, da ustvarjamo novo. Sprošča ter uravnovesi notranji in zunanji pol,  da notranje namere lahko zaživimo v zunanjem svetu.
 
Milena Plut Podvršič, dr.med., terapevtka 
Vsaka barva čakre ima svojo komplementarno barvo. Z eno barvo ali pa s kombinacijo komplementarnih barv lahko zdravimo neravnotežje v čakrah ali pa bolezni, ki so povezane s ustreznim delom telesa.