Barvna terapija ali kromoterapija (2.del)

Trenutno so pristopi k zdravljenju z barvami različni. Pri terapiji uporabljamo svetlobo in svetlobne barve ter pigmentne barve. Na človeški organizem lahko  delujemo preko vidne zaznave barv, pa tudi preko auričnega polja, akupunkturnih točk in energijskih središč – čaker. Torej, barv ni potrebno videti, pa vseeno delujejo na nas!

Barve podporno vplivajo na človeka  
Vsekakor je barvna terapija primerna za podpiranje zdravja, saj se zavedamo, da blagodejno vpliva na dušo in duha. Barve ugodno vplivajo na razpoloženje in lahko podprejo dobre odnose. Manj je znano, da lahko s pomočjo barvne terapije podpremo svoje talente, odkrijemo izzive in potenciale ali pa vzorec naših postopkov na fizični in/ali psihični ravni.
Da bi se lotili terapije z barvami, je potrebno veliko teoretičnega znanja, predvsem o svetlobi in značilnostih posameznih barv. Tudi tehnična usposobljenost prav pride, saj v terapiji uporabljamo različne tehnične pripomočke.
Barvna terapija v praksi

Praktična izvedba je povsem individualna. Lahko si pomagamo s tehničnimi pripomočki, lahko pa se naučimo ustvarjati in projicirati ustrezne vibracije, ki delujejo kot barvna energija. Pri tem nam pomaga, če razvijemo dobro vizualizacijo. To pa dosežemo tako, da nenehno vadimo pozornost in budnost.  Barve niti ni potrebno videti, če se zavedamo občutkov, ki jih zaznamo, ko govorimo o neki barvi – tudi to sproži ustrezne tokove. Občutimo lahko energijska telesa, središča ali oblike v energijskem polju. Učimo se lahko tako, da se zavedamo občutkov, ko se gibljemo v določenem prostoru, ki je pobarvan z določeno barvo.

Sicer pa pri barvni terapiji lahko priporočamo čisto navadne pripomočke, kot so izpostavljanje soncu, barvne kopeli, izbira barve oblačil, modnih dodatkov, barva hrane, gledanje v barvne kartončke ali da z zaprtimi očmi zaznamo, katera barva kartončka nam ustreza. Lahko si enostavno predstavljamo, da vdihujemo in izdihujemo določeno barvo. Ali pa pijemo s soncem in barvnimi filtri obsevano vodo. Lahko se le dotikamo določene barve in zavestno sprejemamo svetlobo, ki se odbija od nekega predmeta. Ko se miselno osredotočamo na neko barvo, si lahko pomagamo s sliko ali predmetom, v možganih pa se bodo porajale barvne energije, medtem ko se bodo energijska telesa počasi naravnala na ustrezno frekvenco.
Druga preprosta metoda je vibriranje manter, saj ima vsaka svojo barvno vibracijo. V zahodnem svetu pa raje uporabljamo aparature, ki spuščajo belo svetlobo, ki jo obarvamo z barvnimi filtri. V Sloveniji je dokaj znana tudi barvna terapija z oljnimi izvlečki, kristaloterapija in auro-soma terapija.
Bistveno je, da ozavestimo, da ima vsak organ določeno vibracijo, lastno barvo in da nam barva prenese sporočilo, kako zdraviti, še bolje ozdraviti telo.

Milena Plut Podvršič, dr.med., terapevtka 
Na človeški organizem lahko delujemo preko vidne zaznave barv, pa tudi preko auričnega polja, akupunkturnih točk in energijskih središč – čaker.