Energijski kanali in čakre (1.del)

Naše fizično telo prežemajo nevidni energijski tokovi, ki jih opisuje tradicionalna kitajska medicina. Križišča energijskih tokov ustvarjajo vrtince, ki jih imenujemo energijska središča ali čakre. Ti vrtinci soustvarjajo auro. Teh tokov s fizičnim očesom ne moremo zaznati, lahko pa prek naklonjenosti ali odboja do neke barve odkrivamo, kakšno je stanje teh energijskih središč, oziroma katero središče ni v ravnovesju.

Človek kot svetlobno bitje

Ko se začnemo zavedati, da obstaja tudi »nevidni del nas«, svetloba v nas in okrog nas, lahko občudujemo čarovnijo svetlobe in barv z zaprtimi očmi, v sebi in v drugih. Ta svetloba nam je dana tudi zato, da z njo ustvarjamo. Človek je v najglobljem bistvu svetlobno bitje, ki ustvarja sebe in ustvarjalno vpliva na okolje. Vsak sam ustvarja svoj svet in ga bolj ali manj uspešno izžareva navzven. In prav človek je tisti, ki lahko zavestno prek barv povezuje duhovni svet z vsem ustvarjenim in vidnim.

 Pomen energijskih središč

Energijska središča ali čakre so nekakšne vrste zbiralniki, ki sprejemajo, prenašajo, preoblikujejo energijo (prana, qi) in jo razporejajo po telesu za potrebe fizičnega telesa, za duševne in duhovne procese. Na ta način vsi organi, tkiva in celice dobijo potrebno vibracijsko energijo. Energijska središča so eterični organi in ne fizični. 

Poznamo več energijskih središč, najpogosteje pa omenjamo sedem glavnih energijskih središč. Imajo obliko lijaka ali vrtinca. Vrtijo se ritmično in utripajo ter izžarevajo določeno energijo, ki ima svojo barvo. Prevladujoča barva se razporedi po celem telesu in se izrazi v našem trenutnem počutju. Deluje namreč na ustrezno žlezo z notranjim izločanjem in spodbudi ali upočasni izločanje hormonov,  s tem pa povzroči spremembe v razpoloženju, dihanju, bitju srca, v odzivanju in podobno.
Čakre lahko delujejo normalno, lahko pa tudi prekomerno ali nezadostno. Barvna terapija je eden od najbolj učinkovitih načinov za ponovno vzpostavitev ravnovesja v čakrah. Hitro se odzovejo na delovanje barvnih energij. Neposredno se odzove živčni in hormonski sistem, posredno pa telesni organi in sistemi povezani z posameznimi čakrami. Če je čakra premalo aktivna, uporabimo močan odmerek barve, ki pripada določeni čakri, če pa je čakra preveč aktivna, uporabimo komplementarno barvo in nato še malo barve, ki pripada čakri. Vedno lahko uporabimo tudi belo, saj ima širok spekter delovanja, ker vsebuje vse barve.
 
 Milena Plut Podvršič dr.med., terapevtka