Brez občutkov bi bilo življenje brezbarvno 

Z vidom zaznavamo vidni svet oblik in barv, potem pa jih sprejemamo, doživljamo in uporabljamo. Naše oči zaznavajo le določen spekter svetlobnih valovanj in to preko fotoreceptorjev, čepkov in paličic, ki prevedejo to energijo v barvo in tako le človek da barvi vsebino in pomen.

Barva kot valovanje  v elektromagnetnem polju

Barva je tako čutna zaznava valovanja v elektromagnetne polju z valovno dolžino od 0,380 do 0,750 nm, v razponu med rdečo in vijolično, ter subjektivna reakcija naše zavesti. V glavnem igrajo pomembno vlogo naši občutki – brez občutkov bi bilo življenje brezbarvno. Tako nam čutila omogočajo stik z zunanjim svetom in njegovo lepoto.

V očesni mrežnici so paličice občutljive za zaznavanje razlike med svetlobo in temo, za odkrivanje oblike in gibanje, tri vrste čepkov pa sodeluje pri občutenju treh različnih barv. Te tri vrste čepkov so občutljive za določen del svetlobnega spektra: moder, zelen in rdeč. Vse druge barve zaznamo zaradi kombinacije teh treh. Naša čutila zaznavajo različne frekvence in amplitude valov.
Energijske tokove, ki jih svetloba sproža v očesni mrežnici, prenese od vzburjenih fotoreceptorjev preko vidnega živca v vidni center velikih možganov, ki nam potem posreduje vidno predstavo in barvo. Prav tako se preko epifize in hipofize sproži izločanje nekaterih hormonov, ki posledično vplivajo na različne fiziološke procese v telesu.
Povezava med barvami in možgani

Pravzaprav imajo možgani specifičen odziv na določeno barvno energijo. Ta nas napaja, spodbuja ali umirja, vznemirja ali uspava, odvisno od tega za katera valovanja gre. Umetniki ličenja, mode, slikarstva in drugi, ki nam omogočajo, da uživamo v čarovniji barv, to spretno uporabljajo, mi pa z njihovo pomočjo krepimo našo notranjo moč. Tako nam čutila omogočajo stik z zunanjim svetom in njegovo lepoto.

Ker pa se zanašamo le na čute in razum, spregledamo veliko dražljajev, ki delujejo na nas, ne da bi se tega zavedali. Delovanja svetlobe namreč ne zaznavajo samo naše oči, temveč naše celo telo, ki preko aure in kože občuti kakovost svetlobe – barve. Vse to vpliva na celoten organizem, na fizično telo, na naše misli in čustva, na naše obnašanje in razpoloženje. Svetloba in barve sta povezani z vsemi vidiki življenja in vplivata na štiri dimenzije bivanja: na fizično, čustveno, miselno in duhovno raven. In če vplivajo na ves organizem, je pričakovati, da vplivajo tudi na bolezen.
 
 MIlena Plut Podvršič, dr.med., terapevtka 
Delovanja svetlobe namreč ne zaznavajo samo naše oči, temveč naše celo telo, ki preko aure in kože občuti kakovost svetlobe – barve.