Smeh je idealna oblika izdiha

Človeku najbolj naravno dihanje je trebušno dihanje. Kot dojenčki in otroci smo vsi dihali trebušno.  Med odraščanjem nas nihče ne spodbujal k pravilnem dihanju in ozaveščanju tega kako stiska, jeza, žalost in bolezen vplivajo na dihanje. Naš dih počasi postane kratek in plitev, dihanje z vršički pljuč pa naša navada. Vdihujemo in izdihujemo s širjenjem in krčenjem prsnih mišic.
Kako poteka trebušno dihanje?
Trebušno dihanje poteka tako, da zrak, ki ga vdahnemo v trebuh potisne zastalo kri v notranjih organih po venah, kar poveča količino krvi, ki kroži po telesu. Vdihnjen svež zrak prezrači vso trebušno votlino, okrepi prepono, izboljša prebavo in metabolizem. Zrak najprej vdahnemo v spodnji del trebuha, ledvica, hrbet in šele nato stranski del pljučnih kril in pljučne vršičke. Grodnica ostaja ves čas nepremična, opazimo le blago valovanje trebuha.
Človekovo življenje je polno napetih trenutkov. Ko je napet um, so napete tudi mišice. Živali nikoli ne pozabijo trebušnega dihanja, tudi ljudje ga nebi smeli.
Idealna oblika izdiha je smeh. Smeh ne sprosti samo obraznih mišic, ampak celo telo, še posebno pri smehu, ki prihaja iz trebuha nas za tem, preplavi nov zrak, nova kri in dobra kemija. Mojster Koichi Tohei pravi, da je trebušno dihanje najboljša oblika naravnega zdravljena. Sam je bil kot otrok pljučni bolnik in je kljub temu z redno vadbo dočakal 91 let.

"Čutiti moramo, da v trebuh vsrkavamo vesolje. Ob izdihu zraka vse položimo v roke vesolja, z globokim vdihom pa postanemo z vesoljem eno." Koichi Tohei

Maja Vrhunc
Psihoterapevtka
http://www.institut-rjp.si/