Imamo omejeno število vdihov

Življenje je pravzaprav čas, ki mine med prvim vdihom in zadnjim izdihom. Duša vdihne življenje telesu z vdihom in neguje duha med izdihom.
Za lažje razumevanje nekaj statistike.
  • Srce zdravega človeka udari cca. 72 krat na minuto, pri tem vdihne in izdihne 18 krat.
  • Razmerje med dihanjem in srčnim utripom je 1 : 4.
  • Moški vdihne 15 do 16 krat, ženska 18 krat, otroci pa precej pogosteje.
  • Povprečno zdrav človek vsak dan vdihne 21 000 krat, vsak mesec 630 000 krat in na leto 7 560 000 krat.
  • Človek ni samo odvisen od diha, ampak sta tudi njegovo zdravje in posledično dolžina življenja odvisna od njegovih dihalnih navad. Odrasel človek lahko z vadbo upočasni na 3 do 5 vdihov in izdihov na minuto.
Taoistično dihanje
Taoistično dihanje postavlja kot osnovno zakonitost, da je število dihov v življenju omejeno, kar pomeni, da si s kratkimi plitvimi dihi, dobesedno skrajšujemo življenje.
Taoistično dihanje zelo izrazito loči dva procesa:
  1. vstop in izstop zraka iz telesa (ali zunanje) dihanje in vdihovanje zraka zaradi kisika,
  2. plimovanje chi-ja (življenjske energije), kar imenujemo prefinjeno (ali notranje) dihanje, kjer potuje zrak iz pljuč v kapilare, ki obdajajo pljučne mešičke in prehaja v rdeča krvna telesca kar fiziološko pomeni, da je zares dobro prekrvavljen, vsak kotiček telesa. To pa je mogoče samo kadar je naše dihanje trebušno, globoko, kot valovanje energije, s počasnim podaljšanim izdihom.  
Rezultati klinične raziskave: Učinek globokega dihanja na visok krvni tlak 
Zanimiva je klinična raziskava tokijske univerze: Učinek globokega dihanja na visok krvni tlak, kjer so udeleženci izvajali globoko trebušno dihanje 6 krat na dan po pet minut. Rezultat je bil presenetljiv; več kot 50% udeležencev, še v nadaljnjih 6 mesecih po raziskavi, ni potrebovalo zdravil za visok krvni tlak, pri 30% pa je prišlo do znatnega izboljšanja. /vir P. Amelietti, Na zdravje, str. 204/.
Kisik je hrana možganov
Če možgani ne dobijo dovolj kisika, človek izgubi zavest, telo pa ostane še nekaj minut živo. Hitrejše dihanje poveča izmenjavo zraka in krvi v telesu, vendar pljuča is krvi očistijo samo ogljikov dioksid, nehlapljive kisline in druge odpadke presnove pa prečistijo šele ledvice.
Taoisti verjamejo, da s kisikom prehaja v telo chi, ki nadzira našo motoriko, oksidacijo v tkivih in organih, zaznavo, ohranja telesni ogenj, čustveno stabilnost, jasnost mišljenja in izraža naravno intiligenco telesa ter naš potencial. Če se osredotočimo na cilj dolgega ali taoističnega dihanja je to izboljšanje »kakovosti krvi« in »kroženja krvi«.

»Namen je dejaven partner pozornosti, ker samodejne procese spreminja v zavestne«, Japonski  mojster Aikida Koichi Toheia.
 
Maja Vrhunc
Psihoterapevtka
http://www.institut-rjp.si/
Taoistično dihanje postavlja kot osnovno zakonitost, da je število dihov v življenju omejeno, kar pomeni, da si s kratkimi plitvimi dihi, dobesedno skrajšujemo življenje.