Dihanje je vir dobrega počutja (1.del)

Svet, ki nas obkroža je živ, diha in je vitalen. Verjamem, da je neustrezno dihanje eden glavnih vzrokov za mnoge bolezni. Stres povzroči nepravilno krčenje prepone in hkrati tudi cel spekter negativnih čustev (npr. žalost je čustvo, ki preveva  pljuča in zato ne moremo vdihniti življenjske energije). Če v organizem prihaja premalo kisika, se posledično poruši ravnovesje med ogljikovim dioksidom in kisikom. Telo začne proizvajati strupene in škodljive snovi. Oksalna kislina je strupena snov, ki se nalaga v tkivu, žilah in celicah.
Z vdihovanjem zraka hkrati vdihujemo tudi življenjsko energijo. Le-ta postane aktivna in napolni vsako celico organizma s kisikom. Če ga dobimo v potrebnih količinah je eno najboljših in najbolj univerzalnih zdravil.
Človek ima najbolj popoln sistem za dihanje 
Verjamem, da je človeško telo edinstvena celota. Dihanje je mehanizem, ki se ne odvija samo v pljučih, temveč v celotnem telesu in vsaki celici. Mati narava je izumila najbolj popoln sistem, ki nam omogoča dihanje. Zrak pride v pljuča skozi nosno votlino, grlo, sapnik in bronhije do dveh pljučnih kril.
Pljučno tkivo je edinstveno in drugačno od vseh drugih tkiv v telesu. Je votlo, mehko in elastično. Sestavljeno je iz ogromnega števila majhnih mehurčkov, napolnjenih z zrakom. Pljuča so ogromna, saj njihov vrh sega do začetka vratu, s spodnjim delom pa do prepone, močne mišične pregrade, ki deli trebušno votlino od prsnega koša. Pljuča so prikrita z mreno, k jo imenujemo plevra, znotraj katere je tekočina, ki služi kot mazilo in preprečuje trenje pri dihanju.
Zrak sam po sebi seveda ne bo vstopil v pljuča, zato se morajo pljuča razširiti. Za širitev pljuč je nujno, da se razširi prsni koš. Za širitev prsnega koša in pljuč poskrbi prepona, ki se premakne in raztegne, ter tako razširi pljuča, ki znotraj sebe  ustvarijo vakuum. Prostranstvo v katerega po zakonih fizike priteče zunanji zrak.
Nekaj osnovnih pravil, ki nam lahko polepšajo življenje
  • Vedno vdihujmo skozi nos.· 
  • Vdih naj bi bil za eno tretjino daljši od izdiha.
  • Dihalne poti naj bodo vedno čiste.
  • Ne spimo v pretoplem in presuhem prostoru ker izsušuje našo sluznico.
 
Način dihanja kaže naše čustveno stanje. Ravno z načinom dihanja lahko naše nespodbudno čustveno stanje in občutke spremenimo.
 
Maja Vrhunc
Psihoterapevtka
http://www.institut-rjp.si/ustanoviteljice/
Dihanje je mehanizem, ki se ne odvija samo v pljučih, temveč v celotnem telesu in vsaki celici.