Hidrolat rmana pomaga pri celjenju manjših ran 

Danes bi vam radi predstavili rman. Običajno ime rastline: rman. Latinsko ime: Achillea Millefolium. Domovina izvora: Evropa, Azija, Severna Amerika.
Pri nas, v dolini Dragonje, ga srečamo prav na vsakem koraku in zato smo ga tudi med prvimi rastlinami uvrstili v naše začetne, še poskusne parne destilacije. Najprej smo se zaljubili v indigo modro barvo njegovega eteričnega olja. Takoj zatem pa v izredne učinkovine hidrolata, ki ga sedaj predvsem uporabljamo kot našo prvo pomoč pri manjši urezninah. Mi smo nad njim navdušeni!
Glavne aktivne snovi rmana
  • V rmanu so predvsem grenčina ahilein in eterično olje z modrim ogljikovim azulenom. Izredna količina koristnih učinkovin pojasnjuje odlično koristnost rmana (vsebuje 0,2 do 1,4 % eteričnega olja, seskviterpenske laktone, flavonoide in njihove glikozide, cianogene glikozide, akonitinsko, izovalerijansko in salicilno kislino, vitamine (askorbinsko in folno kislino), čreslovine, grenčine (ivain), hidroksikumarine (eskuletin), saponine, sladkorje (fruktozo in glukozo), aminokisline in njihove amide (alanin, asparagin, histidin, levcin in lizin), maščobne kisline (linolensko, palmitinsko in oleinsko), alkane (trikosan), polialkine (pontika epoksid), fitosterol). 
  • Le redke rastline, razen kamilice, združujejo v sebi toliko učinkovitih koristnih moči kakor rman.
Delovanje 
Delovanje rmana je zelo široko, a izpostavili bi njegovo antiseptično in antivnetno delovanje. Lahko bi rekli, da odlično deluje tudi pri ženskih težavah, ki se pojavijo ob hormonskih spremembah in vnetjih.
Kontraindikacije
Odsvetuje se uporaba v nosečnosti. Daljša uporaba lahko povzroči tudi glavobole in draži kožo.
Indikacije
Pri aplikaciji na kožo rman uporabljamo za celjenje manjših ran, dezinfekciji ureznin in odrgnin, ekcemih, ožganinah.
Načini uporabe hidrolata rmana (povzeto po knjigi Susane Caty: Hydrosols, The next Aromatherapy)
  • Hidrolat rmana ima blag antibakterijski in antiseptičen učinek, zato se ga v prvi vrsti uporablja kot prva pomoč pri za celjenju manjših ran, dezinfekciji ureznin in odrgnin, ekcemih, ožganinah. Enostavno večkrat na dan popršimo z nerazredčenim hidrolatom rmana problematično mesto.
  • Prav tako ga lahko uporabljamo kot tonik pri problematični koži, kot so npr. akne, kožne infekcije, razdraženost kože zaradi sonca ali vetra ali  po britju (če vas njegov vonj preveč ne odbija).
  • Hidrolat rmana se odlično uporablja kot sestavina pri pripravi domače kozmetike: v gelih za tuširanje ter milih, ki jim za boljši učinek dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja rmana.
  • Hidrolat rmana je poleg hidrolata nemške kamilice med najučinkovitejšimi protivnetnimi hidrolati.
  • Lahko se uporablja celo kot nežen, a učinkovit digestiv in razstrupljevalec. V času rednega tritedenskega uživanja hidrolata rmana ta izboljšuje prebavo, izboljšuje oz. zmanjšuje želodčne krče, ter se tako priporoča tudi kot sestavni del diet pri zniževanju teže.
  • Je odlična kombinacija s hidrolatom lovorja, s katerim odpravljamo celulit. Za odrasle  se lahko uporabi: 60 ml hidrolata rmana razredčenega v litru vode na dan. Aroma in okus: Okus hidrolata rman je nekoliko boljši kot vonj. Tako je primernejši v mešanicah, ki že imajo močan vonj.
Še nekaj zanimivosti o mitih in folklori 
Izvor latinskega imena rmana, Achillea millefolium, spremlja zanimiva zgodba, ki je vezana na stare Grke. Rodovno ime Achillea je rman dobil po neranljivem grškem junaku Ahilu. Mit pripoveduje, da je Ahil z rmanom zdravil svoje ranjene vojake. Vrstno ime millefolium v dobesednem prevodu pomeni tisočlisten, nakazuje pa na zgradbo rmanovih listov. So namreč deljeni zelo globoko in dajejo videz tisočih drobnih listov. Rmanu so pripisovali tudi nadnaravne lastnosti. Na Kitajskem so na primer njegova posušena stebla uporabljali za napovedovanje prihodnosti. 

Jana Bergant, Matej Turin
https://www.histriabotanica.si/