Hidrolat lovorja preprečuje zastajanje limfe v telesu

Tokrat predstavljamo hidrolat lovorja. Običajno ime rastline: lovor. Latinsko ime: Laurus nobilis L. Domovina izvora: Sredozemlje.
Uporabnost hidrolata lovorja
  • Hidrolat lovorja je prva izbira pri čiščenju in uravnavanju limfnega sistema. Pri prvih znakih pojava zastoja limfe (kjerkoli v telesu) začnite s 3-tedensko kuro pitja hidrolata lovorja. Izkušnje kažejo, da so rezultati vidni že po enem tednu. Zelo je uporaben za pospeševanje cirkulacije in limfne drenaže pri kombinaciji z masažami in hidroterapijami (kopelmi).
  • Uporablja se tudi pri anticelulitnih tretmajih in pri problemih razširjenih ven v kombinaciji s hidrolatom ciprese.
  •  Odličen je kot ustna vodica, z grgranjem pa blagodejno vpliva tudi na infekcije v ustih, vnetih dlesnih in blažjem zobobolu. Hidrolat ima precej pekoč, topel okus. Vonj ima po svežem oz. dobro posušenem lovorju, kar sicer pri hidrolatih ni običajno.
Glavne aktivne snovi
V lovorovih listih je močno dišeče hlapno olje, v plodovih pa mastno olje. Je vsestranska začimba (tako listi kot tudi jagode). Pravijo, da lovorjevo eterično olje vsebuje številne dobrodejne učinkovine, ki sproščajo telo in duha. Čreslovine spodbujajo prebavo in dvigujejo apetit. Linalol in cineol podpirata delovanje presnove možganov in pomagata pri motnjah koncentracije. Cineol pomaga tudi pri preobremenjenosti.
Delovanje 
Deluje predvsem analgetično in protivnetno.
Indikacije
Svetuje se za uporabo pri težavah z revmatizmom, cirkulacijo (celulitis), prehladom, gripo, vnetjem zob in dlesni.
Kontraindikacije
Ne priporoča se nosečnicam, doječim materam in majhnim otrokom.
Načini uporabe
  • Eterično olje lovorja je uporabno pri revmatičnih obolenjih. Pripravite si mešanico eteričnega olja in nosilnega olja lovorja, ter si večkrat dnevno vtrite in masirajte obolela mesta.
  • Lahko si naredite toplo kopel kateri dodajte hidrolat lovorja in nekaj kapljic eteričnega olja. Če se pojavi rdečica na koži kot rahlo vnetje, prekinite kopeli oz. mazanje in si nekaj dni privoščite kopel s hidrolatom melise in smilja (v toplo vodo dodate hidrolat).
Opozorilo: paziti je potrebno, da se eterično olje lovorja ne uporablja več kot 3 tedne zapored, saj je možnost za alergijske reakcije večja.
Še nekaj zanimivosti o mitih in folklori
Lovor je bil posvečen Apolonu, bogu pesništva, prerokovanja in zdravilstva. V sebi nosi energijo povezave z večnim.  Zato ni naključje, da so prav iz lovorja izdelovali vence, s katerimi so krasili glave vrhunskih športnikov, pesnikov in najmogočnejših vladarjev. Lovor na glavi je sporočal, da so se v zgodovino zapisali za vse večne čase. Pri Rimljanih je  veljal za simbol modrosti, notranjega miru in večne slave. Zato je tudi njegovo latinsko ime sestavljeno iz besed slava (laurus) in imenitnost (nobilis).
 
Jana Bergant, Matej Turin
https://www.histriabotanica.si/
Hidrolat lovorja je prva izbira pri čiščenju in uravnavanju limfnega sistema.