Hidrolat melise lahko tudi pijemo  

Običajno ime rastline: melisa. Latinsko poimenovanje: Melissa officinalis L. Domovina izvora: Balkan, Sredozemlje.
Delovanje
Izvlečke iz melise nedvomno uvrščamo med močnejše antivirusne izvlečke, ki so na razpolago v aromaterapiji. O učinkovinah melise je bilo izdelanih verjetno še največ raziskav, tako da so nekatere njene lastnosti klinično že večkrat dokazane.
Melisa predvsem ugodno vpliva na pomiritev telesa in duha. Znana je njena učinkovitost pri nespečnosti, pomirjanju nervoze, razburjenju, fobijah, depresiji. Zelo uporabna je pri pomirjanju stresa in z njim povezanim povečanim ritmom bitja srca.
Hidrolat melise  je še posebej uporaben pri infekcijah virusov herpes, predvsem virusa herpes labialis, in sicer tako preventivno kot tudi kurativno (v povezavi z laškim smiljem).
Glavne aktivne snovi
Hidrolat: geranial, neral, nerol
Eterično olje: beta-caryophyllene, germacrene D, geranial, neral
Načini uporabe
  • Eterično olje
Olje melise odlikuje predvsem njegova kompleksnost. Po eni strani izjemno močno in hkrati nežno olje,  je dokaz kako narava skozi čas lahko oblikuje kompleksne spojine, ki jih je praktično nemogoče izdelati v sintetični medicini. Zaradi izjemne koncentracije eteričnega olja melise ne uporabljamo oralno.  Za dermalni nanos uporabljamo vedno razredčenega, največ 1–2 % na količino nosilne podlage.  Zaradi nežnega vonja je kot nosilec še najbolj primerno hladno stisnjeno mandljevo olje, ki je še najbolj nevtralnega vonja.
  • Hidrolat
  1. Hidrolat melise je nežnega, sladkastega vonja, ki spominja na med. Za lažje premagovanje stresnih trenutkov  ga lahko pijemo razredčenega z vodo 1:10. Lahko ga dodajamo tudi čaju, vendar ga ni priporočljivo mešati z vročo vodo (oz. čajem) ali prekuhavati. Če ga tako razredčenega pijemo čez dan, poleg stresa poskrbi tudi za boljšo prebavo.
  2. Na kožo, predvsem na obraz, ga nanašamo čistega s pomočjo razpršila. Pri nanosu ni potrebno pretiravati, saj se ne brišemo, pač pa počakamo, da hidrolat izhlapi. Razpršilo naj bo zato čim bolj kakovostno, da ustvari idealno meglico.
  3. Predvsem za razkuževanje kože in za preprečevanje razvoja virusa herpes, lahko hidrolat bolj dovzetni uporabljajo v rizičnih obdobjih (stres, suho ozračje …). S hidrolatom si rizično mesto navlažimo, ko se na to spomnimo ali začutimo potrebo – vsaj 3 x dnevno.
  4. Za pripravo sproščujoče kopeli je dovolj, če si v kad dodamo 2 dl hidrolata. Tik pred uporabo pa v vodo kapnemo še 2 ali 3 kapljice eteričnega olja melise in si vzamemo nekaj časa zase. Po kopeli se obrišemo in po telesu poškropimo s hidrolatom melise ter počakamo minuto, da izhlapi.
  5. Za mirnejši spanec lahko pred spanjem 50 ml hidrolata popijemo tudi manj razredčenega, recimo 1:2, odvisno od okusa.
Še nekaj zanimivosti o mitih in folklori  
Ime rastline melisa izvira iz stare grške besede med/čebela. V grški mitologiji je bila Melissa  gorska vila, ki je mladega Zeusa skrivala pred njegovim zlobnim očetom Cronosom in ga hranila s čebeljim medom. Iz jeze jo je Cronos spremenil v črva, na srečo pa je Zeus takrat že vladal Olimpu in Melisso iz črva spremenil v prelepo čebelo.
Oče sodobne toksikologije, priznani švicarski zdravnik, filozof, botanik, Paracelsus (Philippus von Hohenheim) je meliso poimenoval kar »eliksir življenja«. Nedvomno zaradi njenih lastnosti pomirjanja srca in duše.
 


Jana Bergant, Matej Turin
https://www.histriabotanica.si/
 
Za lažje premagovanje stresnih trenutkov lahko hidrolat melise pijemo razredčenega z vodo 1:10.