Pomembna navodila  glede Bownove terapije  

Vsak posameznik je odgovoren, da s preventivnim delovanjem ohranja lastno zdravje. 
 • Telo se na Bownovo terapijo najbolj aktivno odziva od 24 do 48 ur ter do najmanj pet dni po terapiji. To pomeni, da telo na njemu ustrezen način ponovno vzpostavlja porušeno ravnovesje, ki je pogoj za zdravje človeka.
 • Običajno večina klientov zazna spremembe in izboljšanje stanja že po prvi terapiji. Število potrebni terapij je odvisno od mnogih dejavnikov, kot so: starost, akutne ali kronične težave, življenjski slog, prehrana, fizična aktivnost, psihično stanje …
 • Maksimalen priporočljiv razmik med terapijami je 10 dni (razen izjem). Pri kroničnih težavah je običajno pozitiven odziv po 3.–5. terapiji. V nadaljevanju so priporočljive redne, vendar ne pogoste terapije (vsakih nekaj mesecev oz. odvisno od počutja) za vzdrževanje ravnovesja (homeostaze) telesa. Terapija je priporočljiva tudi preventivno.
 • Za optimalen uspeh Bownove terapije je hidracija telesa izredno pomembna. Voda je električni prevodnik in zato impulzi do živčevja in mišic lahko potekajo normalno in ne ovirano. Voda je hkrati nujna za odvajanje toksičnih snovi in dovajanje hranil ter kisika celicam in s tem optimalno delovanje organov izločanja in možganov ter nemoten energetski pretok. Zato je treba piti najmanj 2 litra vode dnevno (oz. na 25 kg teže 1 l), in sicer počasi po 100–150 ml naenkrat. Izjema je v primeru tekočinskih restrikcij.
 • Med posameznimi Bownovimi terapijami je priporočljivo, da jih ne kombinirate še z drugimi masažami, kiropraktičnimi posegi, elektro-stimulacijami, akupresuro oz. metodami, ki vnašajo močne dražljaje v telo. Preobremenitev telesa z raznovrstnimi metodami lahko vodi do prekomernih odzivov telesa in do zmanjšanja učinkovitosti Bownove terapije.
 • Po terapiji je dva do štiri dni priporočljivo izogibanje prekomernemu fizičnemu naporu, dvigovanju težkih predmetov, napornim vadbam joge. Priporočljiva je vsakodnevna lahka hoja, ki je pomemben del fizične rehabilitacije in rehidracije fascije. Priporočljivo je tudi plavanje, vendar se v primeru težav v lumbalnem in cervikalnem delu odsvetuje prsno plavanje.
 • Počitek je pomemben del terapije, še posebej pri akutnih poškodbah in vnetnih obolenjih. Vendar mora biti počitek usklajen tudi s fizično aktivnostjo.
 • V prvih dneh po terapiji se odsvetuje sedenje, daljše od 30 minut, in tudi sedenje s prekrižanimi nogami. Še posebej pri tistih, ki imate težave z lumbalnim in sakroiliakalnim delom hrbtenice.
 • Vroči obkladki, vroče kopeli, tuširanje z vročo vodo ali obisk savn niso priporočljivo vsaj štiri dni po Bownovi terapiji. Prav tako se odsvetuje uporaba ledu ali električnih stimulacij, kot npr. električnih blazin.
 • Med glavnimi obroki zaužijte manjše količine lešnikov, orehov, rozin, semen sončnic, banano za uravnavanje krvnega sladkorja.
 • Za izboljšanje zdravstvenega stanja so priporočljivi pravilna prehrana, redna fizična vadba, ravnovesje med delom in počitkom, čustvena razbremenitev, vnos zadostne količine vode.
Zdravje ni samoumevno. Spoštujte sebe in cenite svoje zdravje.

Monika Karan
Bownova terapevtka