Bownova terapija pri migrenah

Pri migrenskih glavobolih so lahko nadraženi (Wilks, J. and Knight):

  • nekateri hrbtenični in kranialni živci,
  • nekatere večje žile,
  • nekatere mišice glave in vratu,
  • lahko so prisotna hormonska neravnovesja.
Posledično je za migrenske glavobole lahko veliko vzrokov. Z Bownovo terapijo dovolimo, da telo samo najde in odpravi vzroke, saj omogočimo telesu, da se uravnovesi takrat, ko je porušeno zaradi različnih dejavnikov. Bownov terapevt z raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnese dražljaje in na ta način omogoči telesu, da stori, kar je potrebno. Ena najpogostejših razlag, zakaj Bownova terapija pomaga ljudem z glavoboli in migrenami je, da z Bownovo potezo direktno vplivamo na temporalno arterijo. Ta arterija je zelo pomembna, ker preko nje predeli vratu in glave dobijo s kisikom obogateno kri.
Praktični primer
Moški star 41 let je prišel na Bownovo terapijo, ker že več let trpi zaradi migrenskih glavobolov. Ima medicinsko potrjeno diagnozo za migrenske glavobole. Svojo težavo je opisal kot več let trajajočo, ki se ponavlja v različnih obdobjih in z različno intenziteto bolečine. V zadnjih dveh tednih so migrenski glavoboli stalnica. Ima predpisano terapijo, ki jo pravočasno zaužije v primeru glavobola preko dneva. Ko pa se pojavi migrenski glavobol v spanju in ga prebudi, pa predpisana terapija ne zadostuje. Težave mu kratijo kakovost življenja in storilnost.
Bownovo terapijo sva začela s standardnimi postopki. Po nekaj zaporednih terapijah klient poroča, da se je intenzivnost migrenskega glavobola zmanjšala, pojavi se redkeje. Ob pojavu migrenske bolečine med spanjem, predpisana terapija zadostuje, kar bistveno vpliva na kakovost njegovega življenja in delovanja. Po zadnji ponovitvi je sporočil, da migrenskih glavobolov nima, pojavi se le blagi glavobol, ki pa ga v krajšem časovnem obdobju uspešno odpravi. Poroča tudi o izboljšanju splošnega počutja. Pove, da se počuti bolj mirno, vsakodnevne stresne situacije pa lažje premaguje.

Sabina Laknar 
Bownova terapevtka
(Bownova terapija NOV KORAK)
http://www.terapevtskidotik.si/

Vir:
Wilks, J. and Knight, I. (2015) Using the Bowen techique to addres complex and common conditions. London and Philadelphia: Singing Dragon.
Ena najpogostejših razlag, zakaj Bownova terapija pomaga ljudem z glavoboli in migrenami je, da z Bownovo potezo direktno vplivamo na temporalno arterijo. Ta arterija je zelo pomembna, ker preko nje predeli vratu in glave dobijo s kisikom obogateno kri.