Bownova terapija pri nočnem močenju postelje otrok

Močenje postelje imenovano tudi nikturija je neprijetna, frustrirajoča težava, ki močno vpliva na otrokovo samopodobo. Pogosteje se s to težavo spopadajo dečki med 8. in 12. letom. Živčni sistem pri otroku se razvije različno hitro.

Vzroki za nočno močenje postelje otrok
Vzroki za nočno močenje postelje so različni in običajno je prisotnih več hkrati. Velik vpliv na nočno močenje postelje imajo psihološki dejavniki in stresna dogajanja v družini ali v otrokovem družabnem okolju. Pred začetkom izvajanja Bownove terapije je potrebno obiskati zdravnika in pri otroku izključiti zdravstvene vzroke za inkontinenco urina, kot so infekcija urinarnega trakta, diabetes, epilepsija, …, Včasih se je priporočljivo posvetovati tudi s psihologom, da bi lahko ugotovili in odpravili čustvene dejavnike. To so najpogosteje omenjeni vzroki za nočno močenje postelje pri otrocih, kar pa ne pomeni, da ima otrok slabe starše, če se ta težava pojavi. Ugotovili so tudi, da obstaja zelo velika verjetnost, da bodo imeli omenjeno težavo otroci, katerih starši so imeli nikturijo v otroški dobi. Bownovi terapevti poudarjamo, da terapija ni zamenjava za medicinsko zdravljenje, temveč je podpora medicini, da se klient zdravi celostno. Po raziskavah narejenih v Ameriki, Angliji in Avstraliji se je pokazalo, da Bownova terapija zelo hitro vpliva na avtonomni živčni sistem in na mobilnost, ustvari idealne pogoje v telesu, da se začnejo odvijati spremembe, kar posledično vpliva na odpravo tegob ali bolezni.
Bownova terapija je holistični pristop, ki otroku pomaga, da premaga to težavo, saj spodbuja fizično in čustveno ravnovesje. Starši imajo pri zdravljenju pomembno vlogo zaradi potrpežljivosti, zavzetosti in pozitivnega pristopa, kar je bistvenega pomena. Otroku ne pomaga, če se starši jezijo ali ga kaznujejo, ko se ponoči zgodi nesreča. Otrok potrebuje podporo, zagotovilo in varnost, da se ne bo počutil v zadregi, osramočen ali odgovoren za močenje postelje.
Praktični primer
V svoji praksi sem imela primer 10-letnega dečka, ki se zdravi zaradi nikturije. Ponoči uporablja alarm, da ga prebudi in urinira na stranišče. V tednu mu uspe biti ponoči suh 1–2 dni. Preostale dni se prebudi moker.Po zaporedju rednih tedenskih Bownovih terapij že kmalu poroča o postopnem izboljšanju. Deček sam opazi, da se zaporedno število suhih noči v tednu počasi povečuje. Po rednih terapijah ostane deček suh skupaj 3 tedne. Še naprej uporablja alarm, da odide na stranišče. Deček se optimistično spopada s težavo.

Sabina Laknar
Bownova terapevtka
(Bownova terapija NOV KORAK)
http://www.terapevtskidotik.si/

Vir:
Wilks, J. and Knight, I. (2015) Using the Bowen techique to addres complex and common conditions. London and Philadelphia: Singing Dragon. 
Močenje postelje imenovano tudi nikturija je neprijetna, frustrirajoča težava, ki močno vpliva na otrokovo samopodobo.