Nasveti za preventivno vadbo med 35-50 leti

Pri tej starosti se večina ljudi začne zavedati funkcionalne koristnosti redne telesne vadbe. Če se v mlajših letih telo lažje in hitreje regenerira, ter tudi brez redne telovadbe nekako shaja, se po 35 letu starosti (če ne telovadimo) že pojavijo kronične bolečine, prekomerna telesna teža, upad moči, vzdržljivosti, gibljivosti, gibčnosti, ter prvi znaki resnejših zdravstvenih obolenj (npr. povišan krvni tlak).
Motivi za vadbo
 • V tem življenjskem obdobju praviloma ne treniramo v smislu garaške-tekmovalno naravnana vadbe, ampak se bolj usmerjamo k telovadbi kot zmernejši vadbi. Morebitne tekmovalne ambicije ali primarna usmerjenost na lepo telo, naj bi počasi zamenjali drugačni motivi. Cilj vadbe je optimalno zdravje, odsotnost kroničnih bolečin in izboljšanje psiho-fizičnih sposobnosti. Rekreiramo se zato, da smo boljši starši, partnerji, delavci, prijatelji, ljudje. 
 • Zaradi industrijskega razvoja je za preživetje dovolj le dobra umska sposobnost. Če ste intiligentni boste »z glavo« zaslužili denar, z njim pa kupili vse kar potrebujete za udobno življenje. In ker za preživetje skoraj ne potrebujete gibalne intiligence, moči in vzdržljivosti, na tem področju stagnirate (če ne telovadite). Angleški pregovor pravi: use it or lose it. Prevedeno to pomeni, da tistih funkcij (sposobnosti), ki jih ne uporabljamo, telo ne ohranja.
 • Svetujem vam, da se redno ukvarjate z vadbo, ki bo skrbela za dvig oziroma ohranjanje:
 1. funkcionalne sposobnosti vašega telesa: 1-2 uri tedensko (prilagojena fitneška vadba, gimnastika, plezanje, ples, aerobika, karate, tai-chi, joga, ipd.)
 2. vzdržljivosti: 3x tedensko 30-90 minut (hoja, pohodništvo, tek, kolesarjenje, plavanje, veslanje, rolanje, smučarski tek,ipd.)
 3. moči: 2-3 uri tedensko (prilagojena fitneška vadba, gimnastika)
Poslušajte svoje telo
 • Pozorni bodite na frekventnost in intenzivnost vadbe. Začnite s smešno lahkimi obremenitvami in vadite največ vsak drugi dan. Končni cilj je vsaj pol ure vadbe na dan (raznolike).
 • Počitek po vadbi, je enako pomemben kot vadba sama! Bodite pozorni na to, da vam vadba energijo da in ne vzame! Če ste po vadbi več kot dve uri utrujeni, ste pretiravali z intenzivnostjo, količino ali obojim.
 • Če se zbujate utrujeni ali zvečer težko zaspite, ste že na poti v kronično utrujenost.
 • Če vam vadba povzroča bolečine, je nekaj hudo narobe. Pregovor »no pain, no gain« ima ogromno interpretacij in je za vas neprimeren. Če se dobro počutite le še med vadbo in brez nje ne znate več živeti, ste razvili odvisnost in posledično izgorelost. Vsaj 80% vadbe opravite v nizki oziroma srednji intenzivnosti. Največ 20% je lahko visoko intenzivnih naporov.   
 • Enako pomemben dejavnik kot redna telesna vadba je tudi zdrava prehrana. S kakovostnim prehranjevanjem, bodo pozitivni učinki vadbe še večji.

Uroš Petan
Kondicijski trener
http://ww.one2one.si