Kaj pomeni funkcionalni trening?

Z besedno zvezo funkcionalni trening opišemo vadbe katerih namen je razvijati osnovne gibalne sposobnosti (npr.počepe). Zaradi pretežno sedečega načina življenja je vse več potreb po razvijanju teh sposobnosti. Tako so se razvili različni tipi funkcionalnih treningov. Sem uvrščamo Les Mills programe, razne boot camp-e, CrossFit in še mnoge druge vadbe, ki jih izvajalci poimenujejo zelo raznoliko. Značilna je uporaba široke palete primočkov (uteži, olimpijske palice, elastični in TRX trakovi, velike in manjše žoge, pol žoge, vrvi, kettlebelli itd.) in vaj z lastno telesno težo.
Glavne značilnosti funkcionalnega treninga
Funkcionalni trening je odličen za razvoj moči, vzdržljivosti v moči, laktatne tolerance. Glavne značilnosti funkcionalnega treninga so:
  • hitra izvedba vaj,
  • vaje se izvajajo v časovnih intervalih ali glede na število ponovitev in serij.
Tak način vadbe spada v anaerobno ali aerobno – anaerobno cono. S to obliko vadbe napredujemo v mišični vzdržljivosti in moči, lažje prenesemo dolgotrajni napor, posledično tudi stres. Hkrati krepimo srce, pospeši se krvni pretok in zmanjša se možnost nastanka metabolnega sindroma (sladkorna bolezen, povišan holesterol in trigliceridi, ateroskleroza, ...). S pravilno izbiro vaj in oblikovanjem programa lahko izboljšamo tudi hitrost, gibljivost, ravnotežje in koordinacijo. V fitneških centrih in pri samostojnih ponudnikih lahko zasledimo oblike funkcionalnih vadb, ki smo jih že našteli.
  • V zadnjem času so se zelo razmahnili Les Mills programi, novozelandske organizacije, ki temeljijo na periodizaciji in postopnemu razvoju vseh sposobnosti. Tako se programi menjujejo na tri mesece, saj je dokazano, da se telo v tem času že prilagodi na vaje,  zelo opazen je tudi napredek. Njihova široka ponudba programo in raznolikost v izvedbah je primerna tako za začetnike kot za dobro trenirane posameznike, ki so zdravi.
  • Popularna je tudi licencirana oblika vadbe je CrossFit, ki združuje intervalno vadbo, dvigovanje uteži, gimnastiko in pliometrijo, ter je tudi tekmovalni šport. Za začetnika je takšna vadba gotovo prezahtevna in se mu svetuje predhodno vključitev v lažje funkcionalne treninge ali vadbo v fitnesu. Kot prilagojena oblika vadbe so nastali razni boot camp-i, poznani tudi kot 'vojaški treningi', kateri oglašujejo izgubo telesne maščobe in pridobitev moči. Vsebina treningov je za razliko od prej naštetih zelo odvisna od znanja in sposobnosti trenerja, saj to ni licencirana vadba.
Slabosti predstavljenih vadb
Kot slabost bi izpostavili, da se večina teh vadb izvaja v skupini, čeprav so potrebe in fizične zmožnosti posameznika zelo individualne. Vadba je vsekakor preveč intenzivna za začetnike in lažje rekreativce. Tovrstna vadba je primernejša za mlajšo dobro trenirano poulacijo; za ljudi v srednjih in zrelih letih pa ni najboljša izbira. V skupini se vaditelj ali trener težje prilagodi posamezniku, zato je smiselno, da takšen trening opravljamo individualno dokler nismo pripripravljeni slediti skupini.

Uroš Petan, kondicijski trener
http://www.one2one.si/sl