Teorija izbire za zdrav življenjski slog

Da bi živeli zdrav življenjski slog,  je nujno upoštevati teorijo IZBIRE.
Kaj je za nas dobro?
  • Začnite dan z energijo in navdušenjem: vstanite zgodaj, oprhajte se, zajtrkujte, torej začnite dan z aktivnim gibanjem.  To je dober način za aktivacijo telesa in duha. Morda ste opazili, da so osebe, ki vstajajo pozno mrzovoljne, razdražljive in kar ni zanemarljivo, niso se pripravljene spreminjati in spremeniti.  
  • Vaše delo naj bo vaša strast. Dandanes je težko najti želeno delo, zlasti pa delovno mesto. Toda nikar ne obupajte. Iščite! Slej ko prej boste tako delo tudi našli. Če ne, morda imate kakšen hobi. Če  imate kanček ustvarjalnega duha, malce podjetnosti in strast, se vam ni treba bati prihodnosti. Udejanjite vaše ideje. Pomembno je, da ne mirujete, da se ne zaprete med štiri stene in da se ne čutite » izgubljene v vesolju«. Ne pozabite, da ste vi in edino vi ustvarjalci vaše lastne usode.  
  • Izogibajte se »kioskom« s hitro prehrano! Pomembno je, da skrbite za lastno prehrano. Hitra hrana je okusna, poceni in do nje pridemo hitro, ko smo lačni. Običajno pa je le-ta brez ustreznih hranil. Take hrane naše telo ne potrebuje, saj nas ne podpira.
  • Zdrava hrana res zahteva malo več truda, časa in energije. Se pa obrestuje! Prava hrana vsebuje malo mesa, malo ogljikovih hidratov, veliko vode, malo soli, veliko sadja in zelenjave, nič sladkorja in ni pretirano (predolgo) kuhana, ocvrta, pečena...
Kaj za nas ni dobro?
  • Telefon, TV, računalnik, tablični računalnik,...naj ne bodo vaši nenehni spremljevalci. Ne bodimo nenehno dosegljivi. Vzemimo si čas zase, za družino, prijatelje morda dobro knjigo, razvedrilo, športno aktivnost,...
  • Ne obtožujte se, če vaše življenje ni popolnoma usmerjeno k zdravju. Ne delajte drame iz tega. Raziskujte in iščite  možnosti za spremembo. Če se tu pa tam pregrešite  s kozarčkom, morda z nezdravim prigrizkom, ne obupujte. Tudi to je življenje! Seveda ne pretiravajte!
  • Izogibajte se stresu, če se le da. Da se pa skoraj vedno. Naučite se »odlepiti« od službe in službenih obveznosti. Vsi problemi so rešljivi in rešitve so vedno na dosegu roke. V službo hodite malo prej in ne tik pred zdajci. Tako se boste izognili prometni gneči in stresu, ki jih ta povzroča. Naučite se sproščati. Poiščite način, ki vam pri tem ustreza.
  • Ne bodite neaktivni. Ko pridete iz službe ali šole domov, ne bodite neaktivni, ne vrzite se na posteljo ali kavč, da bi se spočili. Pojdite ven, gibajte se, pojdite plesat, sprehajajte se in počnite vse tisto, kar vas navdaja z navdušenjem.
Jelica Pegan Stemberger, NLP trener 
www.glottanova.si