Kako začeti s spreminjanjem življenjskega sloga?

Veliko ljudem ne uspe spremeniti življenjskega sloga, ker ne vedo, kako bi to naredili. Morda je največji motivacijski vzgib, da se  temeljito poglobimo vase, pogledamo okoli sebe. Kaj je vzrok, da imam nekaj kilogramov preveč? Zakaj kažem 10 let več, kot jih imam? Zakaj sem nenehno živčen in se ne počutim dobro? Kaj je vzrok, da jemljem toliko zdravil?   Življenjski slog lahko spremenimo le, če si to globoko in močno želimo in če si nenehno dopovedujemo, da je življenje vredno živeti, ne katerokoli življenje, ampak kakovostno življenje. Imamo na razpolago samo eno življenje. Zakaj ga ne bi živeli na polno!
Veliko nas je, ki vemo, da se v našem življenju mora nekaj korenito spremeniti. Sklenemo, da bomo to nekaj spremenili. Vztrajamo dva dni, morda en teden. Se naveličamo in življenje peljemo po starem.
Kaj potrebujemo za korenito spremembo življenjskega sloga?
  • Vsekakor motivacijo! Dobro je vedeti čim več o našem nezdravem življenjskem slogu in o posledicah (pozitivnih in negativnih), ki jih ta prinaša s sabo.
  • Pogovorite in posvetujte se s strokovnjakom! Njegovo vedenje o posledicah nezdravega življenjskega sloga je vedno širše od vašega.
  • Naredite individualni načrt za zdrav življenjski slog ali poiščite coacha, ki vam bo pri tem pomagal! O individualnem načrtu za zdrav življenjski slog bom v nadaljevanju še veliko pisala.
  • Dogovorite se za redne kontrolne preglede pri zdravniku! Samo tako boste z gotovostjo ugotovili, ali napredujete (zelo priporočljivo pri kadilcih, osebah, ki imajo težave s težo,..).
  • Upoštevajte postopnost! Ne pričakujte, da boste »jutri zdravi, vitki in fit!«
  • Imejte se radi! Spoštujte se!
  • Bodite zadovoljni s sabo in drugimi, veliko se smejte in bodite srečni! To je glavni cilj zdravega življenjskega sloga: počutiti se dobro, biti pozitiven, biti srečen.
  • In predvsem, VZTRAJAJTE!!! Zdrav življenjski slog je »tek na dolge proge«.
Jelica Pegan Stemberger
NLP trener
 http://www.glottanova.si/
Življenjski slog lahko spremenimo le, če si to globoko in močno želimo in če si nenehno dopovedujemo, da je življenje vredno živeti, ne katerokoli življenje, ampak kakovostno življenje.