Se poznate dovolj dobro?

Večkrat sem bila presenečena nad tem, kako so me opisali drugi. Verjetno se je tudi vam to zgodilo? Nikar se ne vznemirjajte preveč nad tem, da vas drugi vidijo, slišijo in dojemajo drugače, kot se vi sami. Znanstveniki so dokazali, da se ne poznamo tako dobro, kot mislimo, da se. 
"Naše identitete gredo skozi nenehne in ustaljene spremembe, mi to hoteli ali ne", trdijo psihologi iz Florida Atlantic University (FAU) v članku, ki so ga konec leta 2009 objavili v Psychological Review. V članku še trdijo, da naše okolje - vrnitvena sporočila družbenega okolja (družbeni Feedback), primerjanje z drugimi, sprejemanje in odobravanje našega vedenja v družbi - zahteva od nas nenehno potrebo po ugotavljanju, KDO PRAVZAPRAV SMO in redefiniranju.
"Individualna raven samozavedanja niha", pravi dr.Robin R. Vallacher, eden od avtorjev  članka, in profesor psihologije na FAU. In nadaljuje: "Ta boj, da sebe definiramo, zahteva od drugih, da nam dajejo vrnitvena sporočila (Feedback). Ta nam  namreč pomagajo, da nadgradimo lastno samozavedanje. "
Ljudje z močno identiteto so manj odvisni od vrnitvenih sporočil drugih in lahko enostavno na novo razumejo, zavržejo ali sprejmejo nova spoznanja in informacije. Seveda je to v največji meri odvisno od njihovega edinstvenega občutka o sebi.
Spoznavanje sebe je torej nikoli končana zgodba. In zato smo velikokrat presenečeni, da nas drugi vidijo drugače, kot se vidimo mi sami. Kaj menite vi?

 Jelica Pegan Stemberger, prof.
 
Večkrat sem bila presenečena nad tem, kako so me opisali drugi. Verjetno se je tudi vam to zgodilo?