Pozdrav soncu (SURYA NAMASKAR)

Pozdrav soncu je nepogrešljiv del mojega jutranjega rituala za produktiven dan.  Hkrati je tudi  odlična vaja za lepo jutro, saj telo na ta način lahko dobro raztegnem in prebudim. Pomaga mi tudi pri krepitvi mišic in sklepov ter izboljša prebavni sistem. Zato bi vam rada nazorno prikazala kako pravilno izvajate posamezne vaje ter kako lahko na ta način naredite veliko dobrega zase.  
Molitveni položaj
Stojite vzravnano, stopala so vzporedna s širino bokov. Pazite na pravilno držo - dvignjena glava, ramena potisnjena rahlo nazaj, prsa potisnjena naprej, trebuh stisnite. Pazite tudi na položaj medenice, vedno naj bo nagnjena rahlo naprej. Dlani sklenete na prsnem košu, zaprete oči in IZDIHNETE.
Zaklon
VDIHNETE in roke stegnete nad glavo ter se rahlo nagnite nazaj. Bodite pozorni, da imate stisnjen  trebuh, saj na ta način zavarujete spodnji del hrbta.
Predklon 
Počasi IZDIHNETE in se prepognite naprej. Roke položite na tla ob stopala, glavo naslonite na noge. Lahko si pomagate tako, da rahlo upognete kolena.Izpadni korak 
Med VDIHOM stegnete levo nogo čim dlje nazaj, koleno lahko položite na tla ali pa ga iztegnete. Desno koleno upognete pred sabo, dlani položite ob desno stopalo. Glavo dvignite in poglejte  navzgor.
Strešica 
ZADRŽITE DIH in dvignete zadnjico gor, da s telesom oblikujete narobe obrnjen »v«. Roke iztegnite  naprej, glava naj bo v podaljšku hrbtenice, ušesa so med rokami. Kolena imejte zravnana, stopala so vzravnana naprej, pete poskušajte približati tlom. Zadnjico pritiskate čim višje ter nazaj.
Gosenica
Med IZDIHOM položite kolena, prsni koš in brado na tla. Trebuh in medenica ostaneta rahlo privzdignjena. Pogled usmerite naprej, dlani imejte ob telesu pri ramenih.
Kobra 
Med VDIHOM spustite medenico na tla, dvignite zgornji del telesa in poglejte navzgor. Noge imejte  iztegnjene, z rokami podprite trup.
Izpadni korak 
Med VDIHOM iztegnete desno nogo čim dlje nazaj, koleno lahko položite na tla ali pa ga  iztegnete. Levo koleno upognite pred sabo, dlani imejte ob levem stopalu. Glavo dvignite in poglejte navzgor.


 
Predklon 
Med IZDIHOM stopite naprej, da sta obe nogi s stopali med dlanmi. Glavo naslonite na noge. Lahko si pomagate tako, da rahlo upognete kolena.
Zaklon
VDIHNITE in se zravnajte, roke stegnite nad glavo ter se rahlo nagnite nazaj. Bodite pozorni, da imate stisnjen trebuh, da zavarujete spodnji del hrbta.
Molitveni položaj 
Ponovno se postavite v osnovni položaj. Stojte vzravnano, stopala  so vzporedna s širino bokov. Pazite na pravilno držo - dvignjena glava, ramena potisnjena rahlo nazaj, prsa potisnjena naprej in stisnjen trebuh. Pazite na položaj medenice, vedno naj bo nagnjena rahlo naprej. Dlani sklenite na prsnem košu, zaprite oči in IZDIHNETE.
 


Sonia Graunar Muparutsa
Študentka programa Velnes