Povezava med nezadostnim gibanjem in kroničnimi boleznimi

Ko razpravljamo o boleznih, tudi kroničnih, moramo najprej poudariti, da najmanj 70 % bolezni izvira iz “glave“, beri: imajo psihološko ozadje. Vesolje lahko naivno dojemamo kot naključno tvorbo brez pravil delovanja. Vendar razvita ljudstva in njihovi posamezniki, ki sobivajo z naravo in odlično poznajo višje – zahodnemu človeku večinoma nepoznane zakone, dobro vedo, da je celotno vesolje ena celota in nič ni prepuščeno naključju.
Nič ni naključje
To velja tudi za vse male in velike nezgode, bolezni (tudi kronične), težave z osebnostjo, odnosi, financami ipd. Niti zdrs/padec na ledu ni naključje, kaj šele kronična bolezen. Življenje je neskončna šola, celo življenje (in še več) se učimo višjih zakonov. Tistih, ki v resnici vladajo vsemu, kar je. Vse neprijetnosti (tudi bolezni), ki jih doživimo, so lekcije. Nobena ni brez sporočila v ozadju, vse nas nečesa učijo. Skušajo nas spraviti v pravo smer.
Ko nekaj delamo narobe, nas življenjska sila sprva nežno spodbuja k premisleku in spremembi. Če sporočila ne dojamemo, se intenzivnost “življenjskih udarcev” stopnjuje. Tudi kronična bolezen se ne razvije čez noč. Simptomi se stopnjujejo. Če jih preslišimo/ignoriramo/ne jemljemo resno v blažjih oblikah, se lahko stopnjujejo do kroničnih obolenj ali celo smrti. Nihče ne doživi infarkta ali zboli za rakom brez neštetih predhodnih blažjih bolezni. Niti ”prirojene” in bolezni, ki se razvijejo v otroštvu, niso izvzete, vendar razlaga vzrokov tovrstnih primerov presega okvir tega članka.
Pomen redne telesne aktivnosti
Redna telesna aktivnost je nujna za ohranjanje zdravja, saj bolezen lahko prepreči oziroma jo zdravi. Na visok krvni tlak, diabetes, astmo, popuščanje srca, duševne bolezni in še na številne druge, ustrezno izbrana in izvajana redna vadba deluje pozitivno. Poleg krepilnega učinka na srce, pljuča in druge notranje organe ima gibanje pozitiven učinek tudi na splošno počutje, čustveno ravnovesje, raven življenjske energije, izboljšano samopodobo, kreativnost in splošno imunost. Če človek zaradi kronične bolezni opusti telesno aktivnost, se znajde v neizbežni stagnaciji prej omenjenih dejstev. Brez izjeme sledi vedno večja odvisnost od zdravil in terapij.
Primerov dobre prakse je veliko. Po uvedbi redne telesne vadbe in zdravem prehranjevanj, številni popolnoma opustijo redno uživanje zdravil za zniževanje krvnega tlaka, preprečijo napredovanje sladkorne bolezni, zmanjšajo ali odpravijo astmatične napade, se znebijo depresije, odpravijo ali ustavijo razvoj mišičnih obolenj itd. Kot že zapisano, izboljšanje ni posledica zgolj fizičnih izboljšav.
Vsem bolnikom s kroničnimi boleznimi svetujem, naj se aktivirajo (vsaj na začetku pod nadzorom strokovnjaka). Poleg redne vadbe naj se poučijo o podporni – zdravilni prehrani in o vseh drugih dejavnikih, ki pomembno vplivajo na zdravje človeka.
 
Uroš Petan
Kondicijski trener 
http://www.one2one.si/sl 
Poleg krepilnega učinka na srce, pljuča in druge notranje organe ima gibanje pozitiven učinek tudi na splošno počutje, čustveno ravnovesje, raven življenjske energije, izboljšano samopodobo, kreativnost in splošno imunost.