Ko po špargljih zadiši…

Ni boljšega kot šopek čudovitih svežih špargljev v pomladnem času.  
V Sloveniji rastejo kar štiri vrste špargljev, najbolje poznamo/vidimo bele in zelene šparglje, prvi - beluši ali obeljeni šparglji so sicer dražji in bolj iskani, vendar imam sama najraje okus zelenega šparglja. Sezona traja nekje od aprila in do sredine junija. Najboljše je uživati sveže, mlade poganjke.
Hranilne sestavine špargljev
Šparglji so bogat vir: 
  • antioksidantov (rutin, glutation),
  • vitaminov in mineralov (kalij, natrij, kalcij, mangan, železo, cink, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folna kislino, vitamini B1, B2, B3 in B6, provitamin A),
  • iz časov starih Rimljanov veljajo tudi za naravni afrodiziak.
Učinki špargljev
  • Najverjetneje poznate značilni, močen vonj urina, ki sledi po uživanju špargljev - to je zaradi snovi asparagin, ki poveča delovanje ledvic in s tem pospešuje izločanje urina.
  • Poleg diuretičnega učinka imajo tudi blag odvajalni učinek zaradi neprebavljivih dolgih vlaken.
  • Pozitivno vplivajo na sečne in ledvične težave, čistijo kri in krepijo imunski sistem.
Ljudem, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom in težavam s protinom, je priporočljivo omejeno uživanje špargljev. 

Nina Bajc, dipl.dietet. 
Najboljše je uživati sveže, mlade poganjke.