Kako prepoznamo znake tatov energije? (2. del)

Energetski vampirizem ni nov pojav. Obstaja vsaj toliko časa, kot obstaja človeštvo. Žal je to vsakdanji pojav v naši družbi, ki se širi. Uradna psihiatrija je šele pred kratkim uvedla nov pojem glede tovrstnih motenj.
Blaga oblika črpanja energije od drugih se nenehno dogaja v vsakodnevnih odnosih med ljudmi. Sociolog Redfild pravi, da se črpanje energije od drugih izvaja na dva načina:
  • agresivni način (zastraševanje, nenehno izpraševanje, nezaupanje, ljubosumje),
  • pasivni način (zapiranje vase, nekomuniciranje, kazanje občutka ogroženosti, nebogljenosti,...).
Kako pri sebi in drugih prepoznamo znake energetskega vampirizma?
Začetek procesa je dokaj nedolžen. Kaže se v obliki sebičnih potreb v mislih, čustvovanjih in dejanjih posameznika ali skupine ljudi. Okolje meni, da je taka oseba (skupina)  posebna, nenavadna, neobičajna... Proces se nadaljuje z vedno večjo izolacijo posameznika (skupine) iz družbe ali širše skupnosti in vedno pogostejšimi izkazi dejanj posameznika ali skupine.
Različni tipi kradljivcev energije
  1. ZASTRAŠEVALEC uporablja fizično in psihično prisilo, da bi pritegnil pozornost drugih nase. Žrtev je zaradi nenehne in dolgotrajne prisile strah, zato postane do zastraševalca pozorna. Velikokrat zastraševalec prisili žrtev, da  sodeluje v »močni« osebni drami, češ nekaj groznega se bo zgodilo. In če tak proces nenehnega vznemirjanja traja dolgo, žrtev izgublja energijo, zastraševalec pa se z njo hrani.
  2. IZPRAŠEVALEC se s kopico vprašanj natančno seznani o življenju žrtve. Teži k temu, da natančno spozna njene slabe točke. Ko to spozna se loti kritiziranja, žrtev provocira, ji »svetuje«... Če izpraševalcu ta strategija uspe, žrtev izgublja samozavest in samospoštovanje, postaja zmedena, nenehno se močno trudi, da ne bi ponovila starih ali naredila novih napak. Napetost, ki traja, žrtev izčrpa, izpraševalec pa se z njeno energijo hrani.
  3. SKRIVNOSTNI POTEGNJENEC VASE se izogiba normalni komunikaciji, da bi opozoril druge nase. S posebnim vedenjem pri drugih vzpodbuja dvom, krivdo, slab občutek, ... Vsi okoli njega se trudijo, da bi ga spravili v dobro voljo, trudijo se, da bi ga razumeli. Zaradi pogostosti izgubljajo energijo, skrivnostni potegnjenec vase pa se hrani z njihovo energijo.
  4. OGROŽENI druge nenehno obremenjuje s svojimi problemi in težavami. Cilj mu je, da žrtev »zvleče« v lastno dramo, da ta zaradi občutka lastne krivde čuti  breme le-te. Nadzor nad žrtvijo in jemanje njene energije izvaja na pasiven način «ubogi jaz«. Počasi postane žrtev nemirna in vedno bolj obremenjena na način, da ogroženemu nekaj dolguje. Na ta način se le-ta hrani z njeno energijo.
 Povzeto po Večernjih Novostih, 17.junij 1999

Jelica Pegan Stemberger
NLP trener (mednarodna licenca INLPTA)
http://www.glottanova.si/
Energetski vampirizem ni nov pojav. Obstaja vsaj toliko časa, kot obstaja človeštvo.