Kaj je še dobro vedeti o homeopatiji? 

  • V Sloveniji lahko s homeopatijo zdravi in predpisuje homeopatska zdravila samo zdravnik, ki ima dodatno znanje iz homeopatije.  
  • V homeopatiji ne poznamo specializacij po posameznih področjih, saj je vsakega bolnika treba obravnavati celostno.
  •  Jemanje homeopatskih zdravil samo po sebi ne pomeni, da se zdravite homeopatsko. Pri homeopatskem zdravljenju mora biti zdravilo izbrano po načelih homeopatije. Zdravnik homeopat izbere najustreznejše zdravilo za vsakega bolnika posebej, predpiše odmerek, potenco in način jemanja zdravila ter spremlja potek zdravljenja.  
  • Ne jemljite homeopatskih zdravil, ki jih je za podobne težave ali za enako diagnozo dobil nekdo drug, kajti homeopatskega zdravila ne izberemo na podlagi diagnoze, temveč individualno na podlagi specifičnih simptomov za vsakega bolnika posebej. Bolniki z enako diagnozo lahko dobijo povsem različna homeopatska zdravila.  
  • Homeopatskih mešanic (te običajno vsebujejo 5 ali več zdravil v nizkih potencah), ki jih prodajajo v lekarnah v tujini za samozdravljenje, ne priporočamo. Zdravila v takšnih mešanicah so izbrana na osnovi verjetnosti, kaj bi lahko pomagalo. Nekatera homeopatska zdravila namreč pri določenih bolezenskih težavah pogosteje pomagajo kot druga. Takšen pripravek naj bi vzeli na osnovi klinične indikacije, tako kot jemljemo klasična zdravila, vendar je to v nasprotju s pravili homeopatije. Homeopatsko zdravilo moramo izbrati na osnovi simptomov, sicer zdravljenja ne moremo imenovati homeopatsko, čeprav jemljemo homeopatska zdravila.
  • Homeopatsko zdravilo za preventivo ali zviševanje imunosti pri zdravih ljudeh ne obstaja, ker lahko homeopatsko zdravilo izberemo samo, če so prisotni bolezenski simptomi.  
  • Z bioresonančnim aparatom ne moremo izbrati pravega homeopatskega zdravila, niti ne obstajajo aparati, ki lahko reproducirajo homeopatska zdravila mimo predpisanega načina priprave homeopatskih zdravil.  
  • Prva homeopatska anamneza po telefonu ni možna, saj nam lahko uidejo ključne informacije za predpis zdravila. Izjemoma lahko zdravnik homeopat po telefonu opravi kontrolni pogovor, če bolnik ne more do njega. Jemanje homeopatske anamneze s pomočjo anketnih obrazcev preko interneta, ne da bi bolnika sploh videli, je nestrokovno in v nasprotju s pravili homeopatije.
  • Če se zgodi, da otrok iz radovednosti ali zaradi sladkosnednosti zaužije večje število kroglic hkrati, naj vas ne skrbi, saj ni pomembne razlike v delovanju, če vzamete eno kroglico zdravila ali pa celotno stekleničko. Če zdravilo ni ustrezno, ne bo imelo nobenega učinka.
Irena Gorišek, dr. med., predsednica
Slovensko homeopatsko društvo
http://www.shd.si/ 
Jemanje homeopatskih zdravil samo po sebi ne pomeni, da se zdravite homeopatsko.