Homeopatska zdravila 

Homeopatska zdravila so lahko pripravljena iz snovi mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora. Pripravljamo jih tako, da izhodno snov postopoma redčimo in pretresamo v enakem razmerju. Ta postopek imenujemo potenciranje, tako pripravljena zdravila pa potencirana zdravila. Če delamo s suho ali netopno snovjo, pretresanje nadomešča trituracija. Redčenje poteka v razmerju:
  • 1: 10 (D potence),
  • 1 : 100 (C potence), 
  • 1 : 50.000 (LM oziroma Q potence).  
Topilo je voda ali raztopina alkohola, pri trituraciji pa se za redčenje uporablja mlečni sladkor.
Izdelava homeopatskih zdravil je natančno opisana v Evropski farmakopeji in v nekaterih farmakopejah posameznih evropskih držav. Njihova izdelava poteka v specializiranih farmacevtskih obratih in je podvržena zelo strogim pravilom priprave, izdelave in shranjevanja. Zdravila so skladno s predpisi tudi označena.
Homeopatska zdravila preizkušamo na zdravih prostovoljcih in ne na bolnikih ali živalih. Med preizkusom beležimo vse simptome in znake, ki jih zdravilo povzroči. Na koncu preizkusa podatke uredimo in jih vključimo v homeopatsko materijo mediko, kjer so na voljo za uporabo pri zdravljenju. 
Homeopatska zdravila so varna, nimajo stranskih učinkov, poceni in niso patentirana. Med zdravljenjem lahko povzročijo prehodno začetno poslabšanje, kar predstavlja dober odziv na zdravilo. 
Mehanizem delovanja homeopatskih zdravil še ni znan. Znani so njihovi učinki in pravila predpisovanja, kar za uspešno zdravljenje zadostuje.
Predpisi
  • Homeopatska zdravila so v skladu z Zakonom o zdravilih določena kot zdravila za uporabo v humani medicini (in v veterinarski medicini). Trenutno je v Sloveniji registriranih 80 monokomponentnih homeopatskih zdravil. Seznam homeopatskih zdravil, ki so pridobila dovoljenje za promet, je na voljo v Centralni bazi zdravil.
  • V Sloveniji lahko s homeopatijo zdravi in predpisuje homeopatska zdravila samo zdravnik, ki ima dodatno znanje iz homeopatije.  
  • Pooblaščena oseba za izdajanje in prodajo homeopatskih zdravil je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije. Homeopatska zdravila se lahko prodajajo in magistralno izdelujejo le v lekarnah.
Kako jemljemo homeopatska zdravila? 
  • Zdravilo v obliki kroglic raztopimo pod jezikom, zdravilo v obliki kapljic pa kanemo v usta in počakamo približno deset sekund, da ustna sluznica vsrka zdravilo. Kroglice lahko tudi raztopimo v vodi in srkamo zdravilo po požirkih, pri čemer upoštevamo navodila zdravnika homeopata, ki vodi zdravljenje.  
  • Zdravil ne smemo jemati s hrano. Med uživanjem hrane in uporabo zdravila mora preteči najmanj dvajset minut, enako velja za umivanje zob in kajenje, lahko pa pijemo vodo.  
  • Med homeopatskim zdravljenjem ne uživamo kamiličnega in metinega čaja, pravega čaja, mentola (bonboni, žvečilni) ter prave kave in kokakole. Izogibamo se močnim vonjavam, na primer močnim parfumom, raznim eteričnim oljem in mazilom z mentolom in kafro, učinek homeopatskega zdravila pa lahko zmanjša tudi obisk pri zobozdravniku.
Kako shranjujemo homeopatska zdravila? 
Homeopatska zdravila shranjujemo na mirnem mestu, zunaj dosega močnih vonjav, ne preblizu izvorov sevanja (televizorja, računalnika, mobilnega telefona, mikrovalovne pečice itd.) in jih ne izpostavljamo neposrednemu soncu ali vlagi.
 
Irena Gorišek, dr. med., predsednica
Slovensko homeopatsko društvo 
http://www.shd.si/ 
Homeopatska zdravila so lahko pripravljena iz snovi mineralnega, rastlinskega ali živalskega izvora. Pripravljamo jih tako, da izhodno snov postopoma redčimo in pretresamo v enakem razmerju.