Arašidi - gastronomska posebnost

Arašid je stročnica z zrnatimi plodovi in ne orešek sadnih lupinarjev. Razmnožuje se s semenom, podobno kot druge zrnate stročnice.  
Domovina arašida je Južna Amerika. V Evropo so ga prinesli Španci in Portugalci. Največja svetovna pridelovalka arašidov ja Kitajska, sledi pa ji Nigerija, Sudan, Senegal, Niger, Tanzanija, ZDA, Indonezija in Mjanmar. Daleč za njimi so manjše pridelovalke med katerimi sta Turčija in Makedonija. Arašid je toplotno zahtevna rastlina, ki potrebuje tudi veliko vlage, kar predstavlja omejitev pri gojenju arašidov v notranjosti Evrope.
Različne vrste arašidov
Arašidi se razlikujejo med seboj saj poznamo tri podvrste:
  • južnoameriško,
  • azijsko,
  • navadno.  
Komercialno najuspešnejša je navadna podvrsta pri kateri se po obliki in rasti strokov razlikujejo celo štirje tipi arašidov, ki se imenujejo po območjih pridelave. Podvrste in tipi arašidov se razlikujejo po videzu rastlin, legi strokov v tleh, velikosti in obliki strokov in zrn, po številu zrn v strokih, barvi kožice, vsebnosti hranil (posebej maščob) – od tega je odvisen namen uporabe oz. predelava.
Hranilna vrednost arašidov
Med živili rastlinskega izvora imajo izrazito veliko koncentracijo hranil.
  • Energijska (kalorična) vrednost arašidov je visoka, saj znaša 579 kcal (2435 KJ) /100 g.
  • Vsebujejo okoli 50 % maščob, 26 % beljakovin ter okoli 16 % ogljikovih hidratov. 
  • So dober vir antioksidantov (resveratrola), vitaminov C in E ter koencima Q10.
  • Vsebujejo skoraj vse vitamine iz skupine B (zlasti B6), ter številne minerale: kalcij, magnezij, mangan, kalij, železo, baker, cink, selen in bor.
Značilnosti arašidovega olja
V arašidovem olju prevladuje oleinska kislina (nenasičena kislina). Izdelujejo rafinirano (prečiščeno, svetlo) olje nevtralnega blagega okusa in temnejše, bolj polnega okusa, ki pa je narejeno  iz praženih arašidov. Večinoma je olju  dodan vitamin E (antioksidant) in je zaradi tega arašidovo olje precej stabilno. Prenese tudi visoke temperature termične obdelave  (200 °C) in ga zato tudi priporočajo za praženje in cvrenje. Obstaja tudi arašidovo olje, ki je pridobljeno le s hladnim stiskanjem semen in v tem primeru se takšno olje (bogatega in polnega okusa ter vonja) uporablja le za hladno pripravo jedi.
Vpliv arašidov na zdravje
Arašidi preprečujejo težave s srcem in ožiljem, saj nepraženi arašidi vsebujejo veliko folne kisline, ki razgrajuje ožilju škodljive proizvode presnove  - homocistein (aminokislino, ki nastane pri razgradnji beljakovin).
  • Če uživamo zmerne količine arašidov so to naši zavezniki, saj krepijo živčni sistem, pomirjajo stresno razpoloženje in spodbujajo k budnosti. Zmanjšujejo hiter dvig sladkorja in količino slabega holesterola v krvi.
  • V nasprotnem primeru pa postanejo naši sovražniki, ker lahko s preveliko količino arašidov hitro zaužijemo preveč maščob in tudi soli – če si privoščimo pražene in osoljene arašide (praženi arašidi so sicer lažje prebavljivi kot surovi).
Velja torej zmernost!

Mag. Gordana Vulić, univ.dipl.inž.živ.tehnol.