Z umom lahko vplivamo na zdravje (1.del)

Najnovejše empirične raziskave s področja nevroznanosti odkrivajo, da sta telo in možgani v popolni medsebojni interakciji. Glavni cilj delovanja možganov, je pomoč pri uravnavanju življenjskih procesov organizma, ki služijo ne samo za človekovo preživetje, pač pa tudi za številne sekundarne dejavnosti kot so  npr. ideje, misli,... Za osnovo razumevanja povezave med čustvi in geni je potrebno predstaviti kaj vse oblikuje naš genom. V njem niso skriti le zapisi naših staršev, pač pa gre za rezultat filogeneze na eni strani, ki jo zaznamuje biološka in kulturna evolucije od vretenčarjev in sesalcev naprej, ter ontogeneze na drugi strani, ki predstavlja razvoj človeka od njegovega spočetja do smrti.
Povezava med možgani in telesom
Epigenetika postaja vse bolj pomembno področje za raziskave, saj se odpirajo možnosti za zdravljenje bolezni preko našega uma. Hkrati postaja vse bolj pomembno tudi prevzemanje lastne odgovornosti za življenje in navade, še posebej tiste, ki jih želimo spremeniti. Eden največjih strokovnjakov na področju sodobnega genskega inženiringa, dr. Bruce Lipton, kot svoje vodilo izpostavlja, da ljudje nismo žrtve naših genov. Celična membrana je v stiku z okoljem in glede na odzive okolja pošilja signale genom, da lahko nadzorujejo celične procese, ki omogočajo njeno preživetje.
To pomeni, da mi nadzorujemo naš genom in posledično naše dojemanje okolja kontrolira aktivnost naših genov. Dr. Lipton na človeško telo ne gleda kot le na mehansko napravo, ampak vključuje tudi vpliv uma in duha, kar spremeni tudi pristope k zdravljenju različnih bolezni.
Po dr. Lipton smo glavni vir stresa – mi in naš um, ki ga sestavljata dva dela: zavestni del in naša podzavest. Večino našega vedenja nadzira podzavest. Osebno me najbolj zanima kako lahko spremenimo te podzavestne odzive. Na voljo imamo različne tehnike za boljše zavedanje sebe, energijske metode  ali učenje povezovanja obeh možganskih polovic.  
 
Melita Mulej org.posl.vel.  
Epigenetika postaja vse bolj pomembno področje za raziskave, saj se odpirajo možnosti za zdravljenje bolezni preko našega uma.