Vodotopni vitamini

Beseda vitamin je sestavljena iz dveh latinskih izrazov: vita, ki pomeni življenje, in amin, ki pomeni vsebujoč dušik. Skozi čas se je sicer izkazalo, da dušika ne vsebujejo vsi vitamini. Za vse pa velja trditev, da so organske snovi, ki so življenjsko potrebne za normalno delovanje telesa. Le-to jih samo, razen redkih izjem, ne more proizvajati. Vitamini so esencialni, kar pomeni, da jih moramo vnašati v telo s hrano. Poleg mineralov spadajo pod tako imenovana mikrohranila.
Pomen vitaminov  
Danes poznamo trinajst vitaminov. Vsak izmed teh ima v telesu svojo specifično vlogo. Vsi pa sodelujejo v skoraj vseh procesih našega organizma. Potrebni so za normalno delovanje telesa, za normalno rast, razvoj, razmnoževanje, delovanje organov in tkiv ter za uravnavanje presnovnih procesov, ki potekajo v našem organizmu.
Določeni ščitijo organizem tudi pred prostimi radikali. Pomembno je tudi vedeti, da nobenega vitamina ne moremo nadomestiti z drugim ali s katerim koli drugim hranilom. Potrebe bo količini vitaminov se razlikujejo od človeka do človeka. Potrebe se razlikujejo tudi po različnih življenjskih obdobjih, prav tako so drugačne potrebe posebnih oziroma ogroženih skupin kot na primer pri nosečnicah, doječih materah, starostnikih, bolnikih in pri tistih, ki pijejo alkohol in kadijo. 
Orientacijske vrednosti za vnos vitaminov (in drugih hranil) najdemo v Referenčnih vrednostih za  vnos hranil:   www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javno_zdravje_2014/_Referencne_vrednosti_za_vnos_hranil-pdf_.pdf).
Vitamin C
Vitamin C ali askorbinska kislina je zagotovo najbolj poznan vitamin. Ta vitamin je izrednega pomena pri varovanju našega organizma pred prostimi radikali in je antioksidant. Izboljšuje absorbcijo železa, aktivira razstrupljanje jeter, preprečuje pretvorbo nitratov v škodljive nitrozamine, ki povročajo raka. Nujen je pri tvorbi in vzdrževanju kolagena. Belim krvnim celicam pomaga v boju proti okužbam in hitrejšemu celjenju ran ter aktivno sodeluje pri izgorevanju maščob, saj sodeluje pri proizvodnji karnitina.
Njegovo absorbcijo spodbujajo bioflavonoidi v sadju in zelenjavi, zavirajo pa jo kajenje, kontracepcijska sredstva in kortikosteroidna zdravila. Hrana, bogata z vitaminov C v kombinaciji z vitaminov E in beta karotenom, varuje arterije in preprečuje bolezni srca.
Vitamin C se nahaja:
 • v sadju, predvsem v jagodičevju in južnem sadju,
 • v zelenjavi, predvsem v papriki, brokoliju, brstičnemu ohrovtu, cvetači, paradižniku, poru in v krompirju,
 • v živili živalskega izvora, predvsem v pljučih in jetrih.
Vitamini skupine B
Vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin ali nikotinska kislina), B5 (pantotenska kislina), B6 (piridoksin), B8 (biotin), B9 (folna kislina ali folat) in B12 (kobalamin) so vitamini skupine B.
Vsak izmed njih ima svojo vlogo. Pomembni so predvsem pri presnovi, uravnavanju razpoloženja in energije, pri rasti in obnovi celic ter pri razvoju in delovanju možganov. Ker so pomembni pri prenosu živčnih signalov, jih imenujo tudi nevrotopni vitamini. Če pride do pomanjkanja teh vitaminov, se lahko zaradi slabe obnove celic pojavi večja dovzetnost za različne okužbe, lahko pride do povečanega luščenja kože, zaradi pomanjkljive tvorbe novih krvnih celic pa lahko pride do slabokrvnosti.
Vitamini skupine B se nahajajo:
 • v polnovrednih žitnih izdelkih,
 • sadju,
 • kvasu,
 • stročnicah,
 • jajčnem rumenjaku,
 • oreščkih,
 • mleku in mlečnih izdelkih,
 • mesu,
 • ribah,
 • listnati zelenjavi,
 • jetrih.

Nina Blejc, dipl.dietet.
Vitamin C in vitamini iz skupine B so vodotopni. Prodrejo v celice in delujejo s tekočinami v celicah kot tudi v tekočinah vmesnih tkiv.