Bogastvo mineralov in vitaminov v jagodičevju 

V vročih poletnih dneh je pomembno, da si zagotovimo zadostno količino tekočine in primerno prehrano. Priporočljivo je uživanje več manjših obrokov, saj tako ne preobremenimo telo. Jagodičevje je dobrodošla osvežitev in hkrati dragoceni vir vitaminov in mineralov. Telo vitaminov ne more sintetizirati samo (razen izjem), zato jih moramo zaužiti s prehrano. V različnih življenjskih obdobjih je potreba po vitaminih različna, prav tako pa so drugačne potrebe po nekaterih vitaminih pri nekaterih  skupinah ljudi, npr. pri kadilcih, nosečnicah, bolnikih, ipd.
Zakaj so pomembni vitamini in minerali?
  • Vitamini so snovi, ki v telesu sodelujejo pri številnih procesih, največkrat se pojavljajo kot kofaktorji pri različnih encimskih reakcijah. Sodelujejo npr. pri obnavljanju kože, skrbijo za pravilno delovanje živcev, možganov, imunskega sistema, nekateri pa celice varujejo tudi pred prostimi radikali.
  • Minerali so prav tako življenjsko pomembne snovi, ki jih telo nujno potrebuje, čeprav v zelo majhnih količinah. Minerali so anorganske snovi, ki jih delimo na makroelemente: natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor, fosfor in žveplo, ter na mikroelemente:  železo, jod, baker, cink, kobalt, krom, selen, fluor, mangan, molibden. Pomanjkanje posameznih elementov je pri ljudeh običajno redko, saj rastlinska in živalska hrana vsebujeta dovolj teh snovi. Do pomanjkanja pa vseeno lahko pride pri dolgotrajni enolični prehrani ali pri prevelikem vnosu vlaknin, ki lahko vežejo nekatere minerale. Potrebe po mineralih se povečajo tudi pri dolgotrajni driski, nosečnosti, dojenju in nekaterih boleznih.
Vitamini in minerali v jagodičevju
Jagodičevje (borovnice, maline, rdeči ribez,…) je dober vir vitaminov in mineralov.
  • Vitamin C: Borovnice 9,7 mg, maline 26,2 mg, rdeči ribez 41,0 mg.
  • Železo:  Borovnice 0,28 mg, maline 0,69 mg, rdeči ribez celo 1,00 mg.
  • V rdečem ribezu je med  omenjenimi sadeži največ kalcija 33 mg, fosforja 44 mg in kalija 275 mg.  
  • Maline vsebujejo največ magnezija, in sicer 22 mg kot tudi največ prehranskih vlaknin 6,5 g.
Energijska vrednost omenjenega jagodičevja je okvirno med 52 in 57 kcal/ 100 g, kar je posledica velike vsebnosti vode (85 %).

Mag. Gordana Vulić, univ. dipl. inž. živ.tehnol.
Jagodičevje je dobrodošla osvežitev in hkrati dragoceni vir vitaminov in mineralov.