Peteršilj je zakladnica hranil

Kot otrok sem se vedno zgražala nad »tistim zelenim«, kar je babica zelo radodarno dodajala hrani, ki jo je skuhala – od rižote, do mesa in krompirja, celo juhe. Nisem razumela zakaj je vedno in povsod bila narezana ta zelena rastlina, kljub temu pa je babica pri tem vztrajala in trdila, da bom ugotovila tudi sama zakaj je tako zdrav, ko bom odrasla. In imela je prav. Govorim seveda o peteršilju.
Peteršilj (Petroselinum crispum) je živilo, ki bi ga lahko glede na njegovo prehransko vrednost uvrstili v sam vrh, še posebej, kadar ga uživamo surovega. Zaradi njegovih pozitivnih lastnosti so ga pred srednjim vekom uporabljali kot zdravilno rastlino, kasneje so ga začeli uporabljati tudi v prehranske namene. Izvira iz Sredozemlja, danes ga uporabljajo širom sveta. Za kulinariko uporabljamo tri vrste peteršilja - kodrastolistni in gladkolistni ter koreninasti.
Vpliv peteršilja na zdravje človeka
Je prava zakladnica edinstvene kombinacije hranil, saj vsebuje:
  • veliko flavonoidov in karotenoidov,
  • veliko folne kisline,
  • veliko klorofila,
  • več vitamina C kot citrusi – celo približno trikrat toliko kot pomaranča,
  • ogromno vitamina K (2 čajni žlički bi naj vsebovali več kot 150% priporočena dnevnega vnosa vitamina K),
  • vitamin A,
  • eterično olje,
  • vitamina B1 in B2,
  • železo, kalij, mangan, cink, fosfor, selen, magnezij, kalcij,...
In še…
  • redno uživanje peteršilja krepi naš imunski sistem,
  • deluje antioksidativno,
  • pomaga pri anemičnosti,
  • varuje jetra,
  • blaži vnetja sečil oziroma preprečuje razna vnetja,
  • zaradi vsebnosti folne kisline, ki znižuje raven homocisteina se lahko zmanjša tudi tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja,
  • pomaga tudi pri uravnavanju prebave,
  • je naravni diuretik, saj vsebuje eterična olja, ki dražijo ledvično sredico - zaradi tega morajo biti težki ledvični bolniki predvidni pri uživanju,
  • peteršiljev čaj pomaga pri povišani temperaturi,
  • zaradi protibakterijskega delovanja lahko z zvečenjem svežih listov izboljšamo slab zadah,
  • .... 
Peteršilj ima tako veliko zdravilnih in tudi razstrupljevalnih učinkov, zato ga čim večkrat vključite v vašo raznoliko prehrano.Poleg vseh pozitivnih lastnosti je lahko nasekljan peteršilj pika na i pri dekoraciji jedi. Če nimate vrta pa si ga lahko omislite v lončku, na balkonu ali okenski polici, da imate svež peteršilj vedno pri roki.
Z uživanjem ne smejo pretiravati nosečnice, bolniki s srčnim popuščanjem in težki ledvični bolniki. 

Nina Blejc, dipl. dietet.
Peteršilj (Petroselinum crispum) je živilo, ki bi ga lahko glede na njegovo prehransko vrednost uvrstili v sam vrh, še posebej, kadar ga uživamo surovega.