Nasveti za gojenje zelišč  v lončkih

Dnevi so vse krajši, noči že kar hladne in jutra po navadi meglena. Pozna jesen nam daje slutiti, da bo v gozdu vedno manj zlato-rjavo pisanega listja, njive bodo na novo zorane, na vrtu pa je v glavnem ves pridelek že pobran.
red zimo poskrbimo za zelišča, ki nam bodo nudila popestritev v kuhinji in predvsem z vitamini bogatila hrano. Na svetlem ob oknih lahko v lončkih gojimo kar nekaj teh pomočnikov.
  • KREŠO lahko sejemo vsak drugi teden, da imamo na voljo sveže listke. Njen poprast okus je odličen dodatek skuti, maslu, solati ali smutijem. Z njo popestrimo krompirjevo juho, omake in ribje jedi. Gojimo jo na vlažni vati ali papirju. Če jo sejemo v lončke, moramo zemljo vsakič zamenjati, sicer ne kali.


 
  • TIMIJAN posadimo v peščeno zemljo in mu namenimo svetel prostor. Uporabimo ga v juhah, enolončnicah, ob mesu, v omakah pa tudi kot čaj.
  • DROBNJAK za juhe, namaze, omake gojimo tako, da ga šele po nekaj dnevih zmrzali prenesemo v stanovanje in počakamo, da ponovno odžene. Uporabljamo hrustljave listke, ki jih ne kuhamo, saj se pri tem njegov izgubi. Zato ga dodajamo čisto na koncu.
  • PETERŠILJ v lončkih gojimo, da imamo na voljo liste. Tisti iz vrta sicer odžene  včasih  nove listke po presajanju, boljše pa je gojiti kodrastega, ki ga posejemo. Jedem popestri videz, našo prehrano pa bogati z vitamini A in C ter železom.


 
  • Za BAZILIKO velja, da je najbolje kupiti gojeno rastlino, ki pa je ne smemo prenašati po mrazu. Lonček naj bo na svetlem mestu brez prepiha. Bazilika dopolnjuje paradižnikove jedi, pesto. Jedi, kjer jo uporabimo ni potrebno soliti kot  smo navajeni.  V stanovanju je ugodna klima ne le za rastline, ampak tudi za škodljivce, ki se lahko hitro pojavijo. Zato moramo lončke skrbno pregledovati, pobrati ali odplakniti uši, nikakor pa ne uporabljati kemičnih škropiv. Bolje je rastlino nadomestiti z novo.
 
Francka Čuk
Društvo Kneipp Maribor 
Pred zimo poskrbimo za zelišča, ki nam bodo nudila popestritev v kuhinji in predvsem z vitamini bogatila hrano.