O znanju in odgovornosti (2.del)

Z znanjem je podobno kot z varčevanjem. Ko damo prihrankom prednost pred tekočo potrošnjo, to storimo, ker razmišljamo o prihodnosti. Vemo, da nam bo denar, ki bo povečan za obresti, prinašal varnost in možnost potrošnje v prihodnosti. Enako velja za učenje.
Učenje kot naložba 
O naložbi v lastno znanje in usposabljanje moramo razmišljati vsak dan sproti, zato moramo znati vrednotiti, smotrno načrtovati, ga pridobivati in ga na vse mogoče načine izpopolnjevati, dograjevati, nadgrajevati in razmišljati, kako ga bomo čim bolje znova in znova unovčili, ponovno znati vrednotiti kar imamo in kaj potrebujemo in tako v nenehnem krogu, ... Skrbeti za svoje znanje in napredek pomeni za vsakogar izmed nas veliko odgovornost.
Odgovornost kot vrlina
Odgovornost je ena od ključnih vrlin. Prevzemanje odgovornosti je pravi ključ za doseganje osebne  trajne sreče in uspeha, saj nam daje moč, da oblikujemo svoje življenje po lastni meri; daje nam moč, da vzamemo vajeti lastnega življenja v svoje roke. Tako nismo odvisni od drugih, pa tudi nismo odvisni od kakršnih koli okoliščin. Zakonca Natalija in Dariusz Domin- Talidari pravita: "Ko dosežemo, da naša lastna sreča ni odvisna od zunanjega sveta, je zunanji svet ne more uničiti«
Prevzemanje odgovornosti ima isti učinek kot: »Sezam, odpri se!«. S prevzemanjem odgovornosti omogočamo sebi brezmejen dostop do sreče, zadovoljstva, moči, dobrega počutja in blagostanja.
Eden najpogostejših izgovorov  tistih, ki nimajo navade biti odgovorni in  sprejemati odgovornost, je: »Nisem vedel/la«. Kot da je to nek izgovor, opravičilo! Na vsakomur od nas leži odgovornost, koliko se bomo ob formalnem izobraževanju še neformalno in samostojno učili in koliko bomo znali. Mnogi mislijo, da je z diplomo konec tudi izobraževanja in učenja. Srečni in uspešni vedo, da temu ni tako, da je učenje nikoli končana zgodba. Nenehna pripravljenost na vseživljenjsko učenje je eden od ključnih faktorjev naše sreče in našega uspeha!
 
Torej, učimo se in ob tem uživajmo. In: "Ne bojmo se življenja! Naj pljuska v nas z vso silo in v vse žile, naj nas nese ali zanese, le ne pustimo, da nas spodnese. In imejmo ga radi, da bo tudi ono, življenje, imelo rado nas!" (Tone Pavček)
 
Jelica Pegan Stemberger, ravnateljica  VSŠKV 
http://www.vskv.si/vsskv/
S prevzemanjem odgovornosti omogočamo sebi brezmejen dostop do sreče, zadovoljstva, moči, dobrega počutja in blagostanja.