Mehanizmi vlaženja kože

Voda je nujna za normalno delovanje kože; od njene vsebnosti v povrhnjici sta odvisna tako barierna funkcija kot splošen videz kože. Izpostavitev neugodnim okoljskim dejavnikom pogosto vodi v suho kožo – stanje, ko je ogroženo normalno delovanje kože.
Z ustrezno izbiro kozmetičnih izdelkov lahko izboljšamo njeno navlaženost; najboljši so dvofazni sistemi – kreme, ki vsebujejo veliko emolientov (olja in masla, ki kožo mehčajo, gladijo in zmanjšujejo izgubo vode skozi kožo) in humektantov (spojine, ki vežejo vodo). Bistven je tudi zadosten dnevni vnos vode s pitjem. Barierno funkcijo kože in njeno navlaženost lahko z neinvazivnimi instrumenti tudi izmerimo ter tako preverimo učinkovitosti kozmetičnih izdelkov in tretmajev.
Pomen molekule vode za zaščito kože 
Molekula vode je zelo majhna in preprosta, a kljub temu v sebi skriva številne, še ne povsem poznane in razumljene lastnosti. Ker je nujna za obstoj življenja, se njenemu proučevanju posveča veliko raziskovalcev, tudi na področju njene vloge pri normalnem delovanju našega največjega organa – kože. Slednja v živem delu povrhnjice vsebuje okoli 70 odstotkov vode, v najbolj zunanji, roženi plasti pa med 13 in 20 (oz. 30) odstotkov vode.
Vsebnost vode v koži pomembno vpliva na njeno zaščitno (barierno) funkcijo in splošen videz ter teksturo kože. Izpostavitev neugodnim okoljskim dejavnikom (nizka temperatura in relativna vlažnost, veter, sonce, agresivna čistilna sredstva ipd.) pogosto vodijo v suho in razpokano kožo, ki je  težava tako zdravih posameznikov kot bolnikov z nekaterimi (kožnimi) obolenji.
Z izrazom suha koža opišemo stanje, ko je ogroženo normalno delovanje kože, kar se navzven kaže kot hrapavost in luskanje kože, kot izguba njenega sijaja in elastičnosti ter z občutkom srbenja in zbadanja. Za suho kožo je značilna znižana vsebnost vode, spremenjena sestava lipidov ter znižana količina naravnega vlažilnega dejavnika. Pojav suhe kože je lahko dedno pogojen s strukturo in funkcijo povrhnjice (na primer pri ihtiozi, atopičnem dermatitisu) oziroma sekundarni pojav pri sladkorni bolezni ali odpovedi ledvic. Najpogosteje pa se suha koža pojavi kot odziv na izpostavitev neugodnim okoljskim dejavnikom, kot so nizka vlažnost in temperatura, sonce, veter, detergenti (Rudikoff, 1998; Rawling in sod., 2008).
Pomen vlažilnih kozmetičnih izdelkov
Vlažilni kozmetični izdelki so pomembno orodje v boju s suho kožo. Število ljudi, ki trpijo zaradi slednje, se s staranjem prebivalstva le še povečuje. Sestava preprostih izdelkov za vlaženje združuje humektante in emoliente ter okluzive v poltrdnih dvofaznih sistemih – kremah. Slednje vse pogosteje vsebujejo tudi terapevtsko učinkovitejša kozmecevtična vlažila, ki posnemajo fiziološke mehanizme kože in na ta način podpirajo kožno bariero. S tem se poveča sposobnost zadrževanja vode v koži ter izboljša videz kože. Kljub napredku na tem področju v zadnjih letih je potreben nadaljnji razvoj fiziološko učinkovitih izdelkov za nego suhe kože ter zanesljivo spremljanje njihovih učinkov.

Rudikoff, D. The effect of dryness on the skin. Clin. Dermatol., 1998, vol. 16, str. 99–107.
 
Doc. dr. Alenka Zvonar Pobirk, mag. farm.
Visokošolska učiteljica UN Kozmetologija, Fakulteta za farmacijo
http://www.ffa.uni-lj.si/studij/studijski-programi/kozmetologija-(prva-stopnja) 
Molekula vode je zelo majhna in preprosta, a kljub temu v sebi skriva številne, še ne povsem poznane in razumljene lastnosti.