Kozmetični izdelki za vlaženje kože (1.del)

Z ustrezno izbiro vlažilnih in čistilnih kozmetičnih izdelkov lahko pomembno izboljšamo hidratiranost rožene plasti kože in s tem njeno barierno funkcijo, kar je nujno za zagotavljanje optimalne funkcije kože pa tudi mladostnega videza slednje.
Emulzijski geli – kreme
Priporočljiva je zlasti uporaba dvofaznih sistemov – emulzij, katerih poglavitna prednost je, da v eni obliki združujejo tako lipofilne kot hidrofilne lastnosti in so zato primerna oblika tako za kozmetične izdelke za čiščenje (omogočajo odstranjevanje tako v olju kot vodi topnih nečistoč) kot tudi za negovalne kozmetične izdelke (omogočajo vgradnjo kozmetično aktivnih sestavin (KAS) z različno polarnostjo).
  • Emulzije so torej heterogeni sistemi, sestavljeni iz dveh med seboj nemešajočih se tekočin (običajno vodne in oljne faze), od katerih je ena enakomerno dispergirana oz. razpršena v drugi v obliki kapljic.
  • Klasične emulzije so stabilizirane z dodatkom površinsko aktivnih sestavin – emulgatorjev, ki se razporedijo na medfazi olje-voda.
  • Ločimo tekoče emulzije in poltrdne emulzije, poznane kot kreme.
Medtem ko so tekoče emulzije tipa olje-v-vodi (losjon, mleko) najpogostejša oblika čistilnih kozmetičnih izdelkov, ki jih lahko zaradi zunanje vodne faze enostavno speremo z vodo, so emulzijski geli, kakor tudi imenujemo poltrdne emulzije oz. kreme prednostno namenjene (aktivni) negi kože. Glede na to, katera komponenta predstavlja zunanjo fazo kreme, ločimo:
  • idrofilne kreme (krema tipa o/v) z vodo kot zunanjo fazo,
  • lipofilne kreme (kreme tipa v/o) z lipofilno zunanjo fazo.
Tako za vlažilno dnevno kot za hranljivo nočno nego se večinoma uporabljajo kreme tipa o/v, ki se po nanosu hitro razmažejo in vpijejo v kožo ter dajejo »lahek« občutek na koži. V primeru krem v/o je zunanja faza lipofilna, zaradi česar se slednje slabše vpijajo v kožo in na slednji pogosteje puščajo masten občutek, po drugi strani takoj po nanosu tvorijo zaščitni lipofilni film na koži, ki slednji zagotavlja podaljšano hidratacijo, kar se s pridom izkorišča predvsem za nego suhe in starejše kože.
Omeniti je treba, da razvoj tehnologije in uporaba novih lipofilnih sestavin danes omogočata tudi izdelavo krem tipa v/o s prijetnimi senzoričnimi lastnostmi. Za vlaženje suhe kože sta tako primerna oba tipa krem, pri čemer je pomembno, da slednje vsebujejo dovolj emolientov (v oljni fazi emulzije) in humektantov (v vodni fazi emulzije), lahko tudi sestavine z (delno) okluzivnim učinkom.
Z vlažilnimi kremami omejimo izhlapevanje vode iz kože
Z nanosom vlažilnih krem:
  • ustvarimo zaščitno lipidno plast na koži, ki omejuje izhlapevanje vode,
  • nadomestimo koži lastne lipide, ki jih čistilni izdelki spirajo s kože,
  • z vezavo vode na humektante olajšamo njeno zadrževanje v roženi plasti.
S tem zmanjšamo izhlapevanje vlage iz kože in izboljšamo njen videz. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je za vzdrževanje ustrezne navlaženosti kože nujno, da dnevno vnašamo v telo dovolj vode tudi s pitjem (Gosenca, 2011).

Gosenca, M.. Tehnološki vidik oblikovanja kozmeticnih izdelkov: od raztopin do inovativnih dostavnih sistemov. V: Kočevar Glavač N. in Zvonar A. (Ur.), Kozmetologija I: trendi na področju kozmetičnih izdelkov – učinkovitost in varnost sestavin, strokovno izobraževanje, 2011. Fakulteta za farmacijo, Ljubljana

Doc. dr. Alenka Zvonar Pobirk, mag. farm.
Visokošolska učiteljica UN Kozmetologija, Fakulteta za farmacijo
http://www.ffa.uni-lj.si/studij/studijski-programi/kozmetologija-(prva-stopnja) 
Tako za vlažilno dnevno kot za hranljivo nočno nego se večinoma uporabljajo kreme tipa o/v, ki se po nanosu hitro razmažejo in vpijejo v kožo ter dajejo »lahek« občutek na koži.