Komu so vaje TRE namenjene?

Ob doživljanju travme in strahu se naše telo pokrči. Ko nevarnost mine, se telo prične tresti in tega dogajanja nimamo pod nadzorom. Z vajami TRE pa to sproščujoče naravno tresenje namenoma vzpodbudimo, ga sami vodimo in tudi nadzorujemo.
Ker je prirojeno nevrogeno tresenje del vsakega človeka, so vaje koristne za vse ljudi.
Namen TRE vaj je, da telo z nevrogenim tresenjem sprosti odvečno napetost iz telesa. Ko nevarnost mine, naj bi naše živčevje izklopilo in iztreslo ostanke stresnih kemikalij in travmatičnega dogajanja, ki povzroča napetost v telesu. Tresenje da možganom signal, da je nevarnost minila. Organizem iz stanja stalne pripravljenosti na nevarnost preide v sproščeno in umirjeno stanje.
TRE uporablja že na tisoče ljudi po vsem svetu kot učinkovito orodje za odstranitev kroničnega travmatskega stresa, telesne napetosti in čustvene travme. Prav tako je hitro postal priljubljen način za sprostitev od vsakdanjega stresa, napetosti in tesnobe, ki nastaja od vsakodnevnih pritiskov življenja. TRE povečuje prožnost in gibljivost telesa, saj povzroča globoko sprostitev, ki naravno zmanjšuje raven stresa. Pomiri tudi pretirane čustvene odzive, kadar so vzrok stres na delovnem mestu, pretirana zaskrbljenost, konflikti v medosebnih odnosih, fizične obremenitve.
Prav vsi si lahko po travmi izboljšamo življenje. Posttravmatska rast je manj znana posledica travme.
Opozorilo
TRE se pogosto poučuje v skupini, vendar to ne velja za tiste posameznike, ki so hudo travmatizirani in so zaradi tega povsem onesposobljeni, ali za osebe z zgodovino psihiatričnih bolezni. Ti posamezniki naj za vodstvo skozi vaje TRE poiščejo pomoč strokovnjaka za duševne bolezni, ki je obenem tudi certificirani inštruktor za metodo TRE.

Renata Radič Berglez
TRE PRAKTIK (vodenje posameznikov in skupin)
http://www.treslovenija.si
http://traumaprevention.com/ 

Tukaj najdete več o TRE delavnicah in izvajanja TRE v skupini, ki jih vodi Renata Radič Berglez 
http://www.remedio.si/ponudba-terapije/tre-1  
Ker je prirojeno nevrogeno tresenje del vsakega človeka, so vaje koristne za vse ljudi.