Priporočena živila za zdrava jetra 

Najverjetneje vsi premalokrat pomislimo na naša jetra, ki so naš največji notranji organ in tudi največja žleza. So eden redkih organov, ki ima sposobnost regeneracije. So življenjsko pomemben organ, ki ima veliko funkcij – lahko bi jim rekli tudi kemična tovarna. Opravljala bi naj nad petsto nalog, ene izmed najpomembnejših so:
  • razstrupljanje telesa škodljivih snovi kot so zdravila, toksini, kemikalije, alkohol in pretvarjanje strupenega amonijaka v sečnino,
  • skladiščenje glikogena in nekaterih vitaminov (A, D, K in vitamin B12),
  • sodelujejo pri metabolizmu makrohranil (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine),
  • sintetizirajo in izločajo sestavine žolča, ki je pomemben za presnovo maščob in v maščobi topnih vitaminov ter izločanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa.
Priporočam, da v prehrano vključite zdravilne rastline in nekatera živila, ki so še posebej dobrodošla zdravo delovanje jeter.
  • Pegasti badelj vsebuje zdravilno učinkovino silimarin, ki je pomemben antioksidant. Blagodejno vpliva na jetra, ima veliko vlogo pri razstrupljanju telesa, saj ščiti jetra pred toksini iz okolja in pomaga pri njihovi regeneraciji, ter stimulira membrano jetrnih celic in preprečuje vstop strupenih snovi v celico. Ima močen protivnetni učinek. Najpomembnejši učinek pegastega badlja je predvsem pospeševanje sinteze beljakovin v jetrnih celicah, s čimer pripomore k obnovi poškodovanih celic oz. nastajanju novih, ki nadomestijo stare in poškodovane.
  • Česen vsebuje velike količine alicina in selena, ki pomagata pri čiščenju jeter. Že majhna količina česna ima sposobnost, da aktivira naše jetrne encime, ki so pomembni pri izločanju toksinov iz telesa.
  • Rdeča pesa in korenje vsebujeta veliko rastlinskih flavonoidov in beta karotena, oba pa prav tako pomagata spodbujati in izboljšati splošno delovanje jeter. Rdeča pesa poveča tudi sprejem kisika v celice in je zato med najboljšimi živili za čiščenje krvi.
  • Limone in grenivke so bogate z vitaminom C in antioksidanti, ki pospešujejo naravne procese čiščenja jeter. Kozarec sveže stisnjene grenivke ali limone z vodo zjutraj na tešče spodbudi delovanje jeter in  poveča proizvodnjo jetrnih encimov.
  • Zeleni čaji vsebujejo antioksidante imenovane katehini, ki pomagajo pri splošnih jetrnih funkcijah.
  • Kurkuma je začimba, ki ščiti jetra pred strupi in kemikalijami, vsebuje snov kurkumin, ki je stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolca, bilirubina in holesterola.
  • Hladno stikana olja telo oskrbijo z lipidi, ki so pomembni pri odstranjevanju toksinov.
  • Listnata zelenjava (regrat, rukola, ohrovt, špinača, cikorija, blitva, radič) so izvrstna izbira za čiščenje jeter. Imajo veliko količino klorofila, ki izsrka okoljske toksine iz krvnega obroka ter  sposobnost neutralizacije težkih kovin in pesticidov.
  • Križnice (brokoli, zelje, brstični ohrovt, cvetača) vsebujejo veliko glutationa, ki pomaga jetrom izločati karcinogene snovi in toksine.
  • Jabolka vsebujejo pektin, ki ga telo potrebuje za odstranjevanje toksinov, zato tudi jabolka izboljšujejo delovanje jeter.
  • Oreščki vsebujejo veliko aminokisline arganin, ki pomaga jetrom pri izločanju amonijaka in večje količine glutationa ter omega 3 maščobnih kislin, ki spodbujajo razstrupljevalne funkcije jeter.
Za normalno in pravilno delovanje oz. ohranitev zdravih jeter imajo uravnotežena in zdrava prehrana ter zdrav življenjski slog izjemno velik pomen.
 
Nina Blejc, dipl. dietet.
Jetra so življenjsko pomemben organ, ki ima veliko funkcij – lahko bi jim rekli tudi kemična tovarna.