Izhodišča za dobre masaže

V različnih kulturah  so se tekom časa razvile tudi različne masaže. Med seboj se razlikujejo tako po filozofiji, pristopu kot načinu izvajanja. Certificirani maserji, ki izvajajo posamezne masaže so predpogoj, da so le- te izvedene strokovno.  Zato se vedno pred izvedbo masaže, ki ste si jo zaželeli, pozanimajte o ustrezni izobrazbi in izkušnjah maserja.
Klasična masaža
Klasična masaža je v  19.stoletju v Evropi postala znana po zaslugi Šveda Pehra Henrika Linga in njegovega načina masiranja.  Od tu tudi poimenovanje »švedska klasična masaža«, ki jo boste  zasledili pri nekaterih ponudnikih, čeprav večina v svoje ponudbe uvršča naziv »klasična masaža«.  Pri izvajanju klasične masaže maser uporablja različne tehnike s katerimi želi doseči izboljšanje stanja tkiv in splošnega počutja. Tehnično se posamezni gibi poimenovani na naslednji način: »Pétrissage«  gnetenje, »Friction«  vtiranje, »Tapotement«  udarjanje, » Vibration«  tresenje in »Effleurage«  gladenje.
Pri klasični masaži se izvaja masaža celega telesa, lahko pa tudi samo delna masaža telesa (npr. vratni del hrbtenice, hrbet, noge, …). Klasična masaža je osnova večine masaž, ki se vsebinsko nadgrajujejo. To je odvisno predvsem od  različnih ponudb masaž, ki jih zaradi konkurenčnosti ponudniki pripravijo bolj v smislu osebne zgodbe in doživetja kot npr. antistresna masaža.  Z vpeljavo različnih masažnih pripomočkov (ščetk, školjk, kamnov, olj, …) se le-ta masaža lahko vsebinsko razlikuje, čeprav gre tehnično še vedno za klasično masažo. Zato se pred rezervacijo storitve vedno pozanimajte kako se le-ta izvaja oz. poteka. Če vam  ne ustreza,  se raje odločite za kakšno drugo masažo ali za drugega ponudnika.
Večletno Izvajanje klasične masaže je za maserja idealna priložnost za stik s telesom ter njegovo senzibilnost  za prepoznavanje oz. čutenje težav  človeka. Masaža z rokami se bistveno razlikuje od masaže s kakršnimikoli drugimi pripomočki, ki so morda del neke druge terapije. Zato vedno pravim, da dober maser ne more preskočiti izkušenj, ki si jih pridobi najprej s teoretičnim znanjem anatomije in ostalimi strokovnimi področji, ter nato še s praktičnim delom pri izvajanju masaž. Samo na ta način natančno spozna in začuti telo predno nadaljuje z izobraževanjem drugih terapij, ki ga zanimajo. 
Še nekaj o tradicionalnim masažah
Shiatsu, tajska, ayurvedska masaža, …  izhajajo iz tradicionalnih okolij, kjer se znanje prenaša iz roda v rod. Tako že otroci rastejo  z razumevanjem potrebe po dotiku in lajšanju bolečin z masažnimi gibi.
Osebno bi se vedno raje odločila za tovrstne masaže v lokalnih okoljih, saj je celotna izkušnja tako še bolj intenzivno povezana z bivanjem, hrano, vonji, … skratka z vsemi doživetji, ki jih lahko človek celostno zazna v nekem okolju. Če masažo v domačem okolju izvede še oseba, ki ji je to način življenja,  je to lahko  lepa izkušnja, ki se je boste vedno znova priklicali v spomin. Morda bi ta masaža v nekem drugem okolju pustila na vas popolnoma drugačen vtis.  
 
Monika Karan
Maserka
Pred izvedbo masaže, ki ste si jo zaželeli, se vedno pozanimajte o ustrezni izobrazbi in izkušnjah maserja.