Doživetje savnanja

Savnanje sem spoznala že v otroštvu. Z družino smo občasno obiskali velneški center, kjer me je marsikaj navdušilo in pritegnilo. V svojih najstniških letih sem se začela zavedati pomena savnanja kot zdravega načina življenja. Danes pa ga naravnost obožujem.
Savnanje kot sprostitev
Savnanje dojemam kot sprostitev, kot odklop od zunanjega sveta in dnevne rutine, odklop od vseh odvečnih mislih in skrbi. Uživanje v miru in s samim sabo. Potenje mi vzbudi čudovit občutek toplote, ki mu sledi občutek prečiščevanja telesa in umiritev notranjega duha. Počutim se prerojeno in polno nove energije. Ob tem se zavedam še drugih pozitivnih lastnosti savnanja, to je rast moje odpornosti, manj bolečin v mišicah in sklepih, pospešeno prekrvitev itd.
S priporočeno uporabo savne sem osvojila pravilno savnanje: uživanje zadostne količine tekočine in velikega pomena počitka. Znebila sem se nelagodja pri goloti, saj verjamem, da se v savni srečujemo obiskovalci, ki imamo enak namen: se sprostiti, uživati in si nabrati novih moči.
Osebno mi je najbolj pri srcu parna (turška) savna, kar sem ugotovila z izkušnjami ob uporabi različnih vrst savn (parna, finska, infrardeča, zeliščna). Parna ima nižjo temperaturo in visoko vlažnost, kar mi najbolj ustreza. Ob uporabi finske savne, ki ima najvišjo temperaturo, dobim občutek vrtoglavice in se ne počutim prijetno, kar pa je vendar le najbolj pomembno. V savnah mi je moteče, če je preveč gneče in preglasno, kar je verjetno večini moteč faktor. Najbolj se lahko sprostim ob že poznanih ljudeh, zato mi je do sedaj bila najbolj všeč uporaba domače savne.
Za konec pa bi dodala misel Hipokrata, očeta sedanje moderne medicine: ''Dajte mi moč, da bi ustvaril vročico in ozdravil bom katerokoli bolezen.'.
 
Anja Blatnik
Študentka programa Velnes
Savnanje dojemam kot sprostitev, kot odklop od zunanjega sveta in dnevne rutine, odklop od vseh odvečnih mislih in skrbi.