Bonton obnašanja v savnah

Savne so za nekatere prostor, v katerega ne želijo vstopiti nikoli v življenju. Za nekatere ljudi so kraj, kjer morajo tekmovati in drugim dokazati, koliko zdržijo. Za nekatere spet najljubši prostor za glasne pogovore, smeh … Vse omenjene skupine ne poznajo bontona obnašanja v savnah, niti ne razumejo savnanja kot del preventive in ne nazadnje tudi kulture posameznika. So pa tudi ljudje, ki jim savnanje pomeni izbiro v življenju, da naredijo nekaj dobrega zase.
Gosti so seveda zelo različni. S stališčem, da ima gost vedno prav, se absolutno ne strinjam, ker nima. So meje. O le-teh lahko sodijo tisti, ki dnevno delajo z gosti različnih kultur, kjer lahko v enem dnevu doživite različne situacije od agresivnega komuniciranja, frustracij, nastopaštva, nesramnosti, kraje, pa vse do prijaznih, dobronamernih, vedoželjnih, sončnih ljudi. Vse to je še toliko bolj izrazito v primeru savn, kjer ni dopustno, da gosti s svojim obnašanjem motijo sobivanje z drugimi.
Imam priložnost biti tako gostja kot vodja velneškega centra, ki se dnevno ukvarja z različnimi situacijami, povezanimi z (ne)pravim načinom savnanja. Iz obeh zornih kotov opažam, da so največje težave:
  • nošenje kopalk v savnah,
  • nepravilna uporaba rjuh/brisač,
  • nepravilen pristop k savnanju (brez tuširanja, glasno vstopanje, govorjenje,…),
  • neupoštevanje potrebnega počivanja ali celo ne pitje vode, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav, 
  • gosti, ki si na neki način lastijo (še posebej, če so redni gosti) savne v smislu, da zahtevajo prilagoditev temperature, glasbe, dodatne ponudbe, …
Seznam zna biti kar dolg. Seveda je to popolnoma neustrezen način iskanja pozornosti in ne nazadnje tudi nespoštovanja vseh drugih.
Prvi obisk savne 

V primeru prvega obiska savn vam toplo priporočam, naj vam ne bo nerodno in vprašajte vse, kar vas zanima. To lahko storite bodisi na recepciji bodisi pri savna-mojstru. Vsi vam bodo z veseljem razložili pravilen postopek savnanja, ki ga upoštevajte zaradi svojega dobrega počutja in sobivanja z drugimi ljudmi v savnah.

Savnate se na lastno odgovornost
Savnanje je namenjeno zdravim ljudem in dejstvo, da se vedno savnate na lastno odgovornost, je v izogib morebitnim obiskom reševalcev, potrebno upoštevati. To pomeni, da morate biti toliko odgovorni do sebe, da se v primeru zdravstvenih težav predhodno posvetujete s svojim zdravnikom in upoštevate njegovo mnenje. Savnanje se odsvetuje v primeru:

  • akutnih stanj,
  • bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi,
  • diabetikom,
  • pri težavah s krčnimi žilami,
  • nosečnice se posvetujte z ginekologom.

In ne nazadnje – spoštujte delavnik odprtja savn. To pomeni, da ob uri, ki je navedena kot zaključek delovnega dne, ne izstopite šele iz savne in se začnete sproščati, ter v nadaljevanju pripravljati na odhod (vključno s sušenjem las), ker lahko to poteka zelo dolgo.
Spoštujete ljudi, od katerih pričakujete prijaznost in nasmeh ter njihov čas. Naslednjič, ko boste prišli, vas bodo ponovno pričakali z nasmehom. Če bo le-ta iskren, bo tudi vam lepše.

Mag. Monika Karan

V primeru prvega obiska savn vam toplo priporočam, naj vam ne bo nerodno in vprašajte vse, kar vas zanima.