Narava nam pomaga do celostnega dobrega počutja  

Človek je kompleksno bitje, ki mora poskrbeti za vse svoje ravni, da postane oz. ostane zdrav in zadovoljen. Ena raven hrani drugo in na nobeno ne smemo pozabiti, da se spletejo v celoto. Sliši se zapleteno in težko, toda ni treba, da je tako. Veliko lahko naredimo prav s preprostimi stvarmi in najdlje pridemo prav z najmanjšimi koraki. Odgovori in rešitve se marsikdaj skrivajo točno tam, kjer smo vsi nekoč bili in živeli. Blizu. Na začetku. V nas samih in v naravi. V usklajenosti obeh. V našem sožitju z naravo.
Ljudje smo v zadnjem času kronično raztreseni, preobremenjeni, utrujeni ali mnogi celo kronično bolni – kako ne bi bili ob vseh teh napravah, onesnaženosti, polnih mestih, zahtevah, lastnih in tujih pričakovanjih ter kompleksnih situacijah, ki motijo naše naravno energetsko stanje. Zato nujno potrebujemo stik z naravo. Kronične težave so pravzaprav posledica kroničnega pomanjkanja stika z naravo, saj smo vendar naravna bitja!
Narava nas zdravi
Preživljanje časa ob rastlinah povečuje odpornost in izredno pozitivno vpliva na nas, tako fiziološko kot psihološko in duševno. Predvsem drevesa z različnimi vibracijami uravnavajo različne procese v našem telesu in umu. Rastline zdravijo bolezni, poleg tega pa se s povezovanjem z naravo in s svojim bistvom vračamo v naravno stanje zdravja – saj so se bolezni, predvsem psihične, pa tudi fizične, razvile ravno zaradi tega, ker smo izgubili stik z njo in s seboj!
Kronično pomanjkanje narave se kaže kot težave v osebnosti, družbi in zdravju. Vse mogoče nepravilnosti izhajajo predvsem iz neravnovesja z življenjem samim, ki narava je – narava je poosebljenje življenja in v njej smo z njim najtesneje povezani. Ljudje prihajamo iz narave in zato tudi naše življenje najnaravneje lahko teče, ko smo z njo povezani – s cikli narave, kot so letni časi, dan in noč, lunine mene in menjave toplote in mraza. Takrat je lahko tudi naša energija v ravnovesju, zato pa tudi naši hormoni, prekrvitev, prebava – vse, kar mora v našem telesu 'teči'. Posledično je takrat možno tudi psihološko, čustveno in duševno ravnovesje, ki potrebuje pretok, naraven tok življenja, da lahko potem tudi naša čustva in naša psiha normalno in naravno tečejo in se prilagajajo različnim življenjskim okoliščinam, katerih stalnica je sprememba.
To pa je tudi prva zakonitost v naravi – nenehno se spreminja. Zato nam stik z njo pomaga. Mi pa zaprti v mesta, v stanovanja, pisarne, sobe, med štiri stene in v štirikotnike manjših in večjih oblik pred seboj pričakujemo od življenja, da bo statično, da bo stabilno, varno, torej predvidljivo in v osnovi – nenaravno.
Življenje se nenehno spreminja, je tekoče, ima cikle, in sprejemanje teh ciklov je ključno za uspešno spopadanje s stresom, ki ga te spremembe prinesejo. Težava nastane, ko jih ne pričakujemo oziroma mislimo, da mora biti zato, da je življenje srečno, pač vse popolno. To pa v tem smislu, kot ga pričakujemo, nikoli ni! Ko se naučimo sprejemati cikle narave in njene nenehne spremembe ter vse njene dele uporabimo za uravnovešanje naših ravni, lahko postopno razvijemo celostno zdravje.
 
Katarina Čuk 
Certificirana voditeljica meditacije
Kronično pomanjkanje narave se kaže kot težave v osebnosti, družbi in zdravju. Vse mogoče nepravilnosti izhajajo predvsem iz neravnovesja z življenjem samim, ki narava je – narava je poosebljenje življenja in v njej smo z njim najtesneje povezani.