Življenjski slog v ravnovesju

Ideal vsakega posameznika je, živeti v ravnovesju s sabo, z naravo, z drugimi, z obveznostmi, ki jih imamo do služb, do družbe, do družine, prijateljev… Tako kot se zlagajo posamezni koščki zloženke, se zlagajo tudi različni vidiki našega bivanja, da bi bili ali postali taka oseba, kot smo ali ki želimo, da bi bili. Vse kar delamo ali čutimo (na delovnem mestu, zasebno) je porabnik energije in je hkrati tudi »ustvarjalec« in posrednik le te.
Ravnovesje je stanje, ko so vsi aspekti našega življenja uravnoteženi, so v »soskladju«, v harmoniji med seboj in z nami. To stanje ravnovesja ni težko opisati, vendar ne smemo mimo dejstva, da vsakdo med nami le-to drugače razume. Da bi lahko dosegli ravnovesje je odvisno od tega, kaj je za nas osebno pomembno, vredno … Čas, v katerem živimo, je nepredvidljiv, kaotičen. Delovna mesta, kariera, … zahtevajo svoje in mimogrede nam zmanjka časa za družino, za prijatelje, za nas.
Kolo ravnovesja
Predlagam, da si lastno življenje predstavljate kot kolo (kolo ravnovesja). Razdelite ga na 8 izsekov ali življenjskih področij (kariera, denar, zdravje, prijatelji in družina, partnerski odnos, osebna rast, zabava in rekreacija, fizično okolje). Center kolesa je 0, rob kolesa pa 10. Ocenite raven lastnega zadovoljstva za vsak izsek in vrednost označite s črto. Pobarvajte ali s črticami označite novo vrednost posameznega izseka. Nova oblika kolesa predstavlja vaše kolo ravnotežja. Če bi to kolo bilo pravo, kakšna bi bila vožnja z njim? (gradivo iz programa COACH; http://www.glottanova.si/coaching/index.php)
Morda na ta način odkrijete, da vam določeni elementi življenja jemljejo preveč časa in energije in da vam enostavno ostaja premalo časa za vse tisto, kar vas dela srečne, kar vas kot posameznika in osebnost izpolnjuje.
Spremembe se ne bodo zgodile čez noč. Ravnovesja ni mogoče doseči čez noč. Morda boste za spremembo in doseganje ravnovesja potrebovali strokovnjaka (coacha)? Morda boste poskusili sami? Vredno je poskusiti, saj gre za nas, za naše življenje, zadovoljstvo, srečo. Vredno se je potruditi! Torej začnimo!  

Jelica Pegan Stemberger, prof.  
Da bi lahko dosegli ravnovesje je odvisno od tega, kaj je za nas osebno pomembno, vredno, …