Zdravilna zelišča za zdrav imunski sistem

Dnevi so daljši, sonce ima več moči, sneg je skopnel. Zvončki, trobentice in žafrani že cvetijo. Odpirajo se tudi leskove mačice, ki pa lahko občutljivim ljudem povzročajo alergije. K sreči se v telesu tvorijo protitelesa in kasnejši  seneni nahod ni več tako močan, kot bi bil brez njih. Pomlad žal prinaša tudi pogosta prehladna in virusna obolenja, pa tako imenovano pomladno utrujenost. Zaradi pospešene tvorbe serotonina, namreč telo oslabi po »pomehkuženem« zimskem počivanju. Poskrbeti moramo zato za dvig imunskega sistema.
Utrdimo se lahko, posebej pred prehladi z zdravilnimi zelišči, saj pospešujejo tvorbo obrambnih celic. Če pa že zbolimo, pomagajo lajšati težave. Ko se nas te lotijo, si pomagamo s Hildegardino mešanico:
  • 20g roženkravta
  • 10g piretrovca
  • 10g muškatnega prahu
Suha zelišča zdrobimo in jih pri nahodu njuhamo, pri glavobolu  posolimo in potresemo po kruhu, zoper prehlad pa žličko prekuhamo v vinu in pri gripi poližemo z dlani.
Še nekaj zdravih nasvetov 
  • Po Kneippovih nasvetih je najbolje čim več časa preživeti v naravi. Bose hoje po rosi se že lahko lotimo za kakšno minuto. Seveda le, če so noge ogrete.
  • V gozdu lahko naberemo čemaž, ki ga postrežemo v kremni krompirjevi juhi. Dodamo ga solati, omakam pa tudi za čez leto ga spravimo. Najbolj poznan je v obliki pesta, ko ga zmešamo z oljem in oreščki. Namočen v kisu  ali olju ostane kar kakšen mesec. V vinu pa namočimo cvetove in pijemo za krepitev prebave po šilce pred jedjo.
  •  Na travniku naberemo regrat, koprive, trobentice in druge mlade liste ter si pripravimo hrano za očiščenje in razstrupljanje telesa. Za pomladanski post pravijo, da je najboljši internist brez kirurškega noža. Da se izognemo zakisanosti, uživajmo čim več zelja, špinače, peteršilja, kreše, rozin, suhih fig in seveda kar se da malo maščob.
  • Ob polni luni ali mlaju lahko razbremenimo telo, če jemo 2 dni samo kuhan krompir z malo zeliščne soli in pijemo veliko vode, najboljše take z magnezijem.
  • Prav pride izmenično prhanje s hladno in toplo vodo, masiranje trebuha s krpo, namočeno v mrzlo vodo ter zeliščne kopeli za sproščanje.
Nameniti moramo pozornost sami sebi, si najti prijetno družbo prijateljev, dobre knjige ali kakšnega konjička. Ročna dela, risanje ali že priprave na krašenje pirhov, izdelovanje darilc iz naravnih materialov, so dejanja, ki nas sprostijo in razveseljujejo.
  
Francka Čuk
Društvo Kneipp Maribor 
Utrdimo se lahko, posebej pred prehladi z zdravilnimi zelišči, saj pospešujejo tvorbo obrambnih celic. Če pa že zbolimo, pomagajo lajšati težave.