Moje velneško raziskovanje Prage 

Prvomajske počitnice so vedno lepa priložnost za oddih, piknike ali odkrivanje novih destinacij. Jaz sem se skupaj s fantom podala na Češko, natančneje v Prago. Mesto je staro in zelo ohranjeno, to pa menda zato, ker je v času druge svetovne vojne Praga doživela le eno bombardiranje in še to po pomoti. Tako se v arhitekturi prepletata gotski in baročni slog. Za slednjega se imajo meščani zahvaliti Habsburžanom. Danes je praga sinonim za dekadenco.
Mene je zaradi poklicne usmeritve poleg zgodovine mesta zanimalo predvsem koliko velneškega življenja se pretaka po praških ulicah. V strogem centu starega mesta je kar nekaj možnosti za velneški oddih po zelo dostopnih cenah. Predstavila vam bom, kaj vse sem videla, sami pa se lahko odločite kaj od tega boste morda preizkusili, ko obiščete Prago.

Moje raziskovanje praških ulic

Blizu glavnega trga  imate na izbiro veliko masažnih salonov z različnimi ponudbami. Povsod so bile cene zelo ugodne cene in niso presegale deset eurov. Opazila sem tudi, da ponujajo terapevtske ribice Garra rufa, in kar nekaj strank je svoje noge zaupalo ribicam. Terapija poteka na način, ribice dejansko jedo odmrlo kožo stopal. Opazila sem, da so imele stranke zadovoljen obraz,  večina  se je tudi smejala kar pomeni, da jim je bilo več kot prijetno. Morda vam bo zanimiva informacija, da je v Teksasu omenjena terapija prepovedana, saj nekateri pravijo, da ribice pred terapijo stradajo. Vsekakor, če vas je terapija zamikala, preverite ali ima ponudnik ustrezne certifikate, v nasprotnem primeru so lahko ribice tudi prenašalke različnih bolezni.
Po okolišu masažnih salonov se lahko sprehodite tudi do kavarne in restavracije Obecni dum ali po naše mestne hiše.  Arhitekturno je zelo lepo zasnovana in je v celoti narejena v slogi art nouveau. Pred glavnim krožnim vhodom je mozaik Poklon Pragi, mozaik se nadaljuje tudi v notranjosti stavbe. Večina stavbe, razen restavracije in kavarne je za javnost zaprta. V prvem nadstropju se nahaja koncertna in plesna dvorana skladatelja Smetane in je locirana pod stekleno kupolo. Vendar si je ta del možno ogledati samo z vodenimi  ogledi. V dvorani, se nahajajo tudi umetniška dela Muche, najznamenitejšega češkega umetnika, ki je začel euforijo plakatov.
Ves čas, ko sva si ogledovala praške znamenitosti, me je zanimalo ali bom kje videla velneški center s  celostno ponudbo, vendar ga žal nisem. Izredno zanimivo bi mi bilo poizkusiti kakšno terapijo ali masažo s pivom, ki bi glede na češko tradicijo odlično zaključilo moje raziskovanje praških ulic.
 
Melita Mulej,  org.posl.vel.  

Mene je zaradi poklicne usmeritve poleg zgodovine mesta zanimalo predvsem koliko velneškega življenja se pretaka po praških ulicah.