Tridnevni veganski izziv

To poletje sem se odločila poskusiti tridnevni veganski izziv. V današnjem članku vam bom povedala, zakaj sem se tako odločila, kakšne so bile moje priprave in kako sem se počutila med izzivom in po njem.
Prejšnje šolsko leto sem si za seminarsko nalogo izbrala veganstvo. Ob raziskovanju, branju člankov in gledanju dokumentarcev me je kar nekaj stvari pretreslo. Bistvo veganstva ni samo preprečitev mučenja živali, celotna slika je veliko večja in bolj kompleksna.
Veganstvo ni samo način prehranjevanja, temveč je način življenja, ki teži k izključitvi (kolikor je mogoče in izvedljivo) vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, obleke in druge namene. To je že leta 1944 izjavil Donald Watson, ki je tudi vpeljal besedo »vegan« in je začetnik veganstva. 
Zakaj veganstvo?
Razlogov, zakaj postati vegan, je ogromno. Naj jih naštejem samo nekaj:
  • boljše zdravje,
  • vitalnost,
  • več energije,
  • dober občutek, da nekaj počnete za okolje, živali in naš planet.
Vsekakor vam priporočam, da si vsaj pogledate, kakšen dokumentarec in vidite vpliv živinoreje na naše okolje in s tem prihodnost planeta. Jaz sem se odločila, da poskusim ta izziv predvsem zato, da bi videla, ali sploh lahko živim brez živalskih izdelkov in kako se bom ob tem počutila.
Moje priprave na veganski izziv
Priprava je najbolj pomemben del celotnega izziva, zato si pripravite načrt. Zapomnite si, cilj brez načrta je samo želja. Jaz sem si ga naredila v treh korakih.
1. Jedilnik
Sestavite si jedilnik za vse dni in vse obroke (zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja, dodatni prigrizki), tako si boste lažje zagotovili uspeh pri izzivu. Priredite svoje najljubše jedi v veganske, na internetu boste našli ogromno okusnih receptov. Bodite tudi pozorni, da so recepti preprosti in hitri, da vas ne bo zaneslo v kakšno drugo smer. Ko boste imeli pripravljen jedilnik, si zapišite vse sestavine, ki jih boste potrebovali in čas je za nakup. Meni osebno je najbolj pomagala veganska nutella. Obožujem ta namaz in v težkih časih je žlica te lešnikove sreče vse popravila.
2. Obljuba  
Naredite prisego, da se boste načrta držali 100-odstotno. O tem obvestite svoje bližnje prijatelje in družino za moralno podporo in morda se vam še kdo pridruži. Jaz sem se izziva lotila s svojo najboljšo prijateljico Evo, ko sva šli na morje.
3. Delitev napredka
Pridružite se kakšnemu forumu za dodatno podporo in deljenje svojih izkušenj. Jaz sem svoje recepte delila na facebooku in instagramu.
Moje počutje ob novi izkušnji
Jesti samo hrano rastlinskega izvora je bilo presenetljivo lažje, kot sem si predstavljala. Imela sem občutek sitosti, vendar ne »napokanosti«. Hrana je bolj lahka in lažje prebavljiva. V hladilniku nisem imela hrane, s katero bi se lahko pregrešila in to mi je tudi zelo pomagalo. Poleg dobrega občutka v želodcu nisem opazila nobenih drugih večjih sprememb. Menim, da bi za to morala opraviti daljši izziv. Poudarila bi rada tudi, da je pomembno, da jemo dovolj, predvsem rastlinske vire beljakovin – stročnice, zeleno listnato zelenjavo in določene žitarice (npr. kvinojo). Ne predstavljam si, da bi živalske izdelke popolnoma izločila s svojega jedilnika, sem jih pa vsekakor omejila. Izziv bom še ponovila in bo postal moja navada nekajkrat na leto.
Ali je res potrebno jesti meso vsak dan?
Človek je egocentričen in pohlepen. Gleda samo na svoje potrebe in se ne ozira na morebitne posledice, ki jih lahko njegova dejanja povzročijo. Kar me najbolj pritegne pri veganstvu, je njegov celosten pogled na svet in prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja in vpliv na okolje.  
Smo v potrošniški dobi in nam nikoli ni dovolj, meso je prisotno pri skoraj vsakem obroku in to je vsekakor preveč. Menim, da ni realistično, da bi cel svet prenehal jesti meso. Prav tako pa sem mnenja, da bi morali vsi malo bolj odpreti oči in se soočiti z današnjimi problematikami živinoreje in izkoriščanja živali. Na naše okolje in zdravje bi naredili že veliko spremembo, če bi izločili živalske izdelke enkrat do dvakrat na teden.
Kakšen pa je vaš pogled na veganstvo? Bi se lahko odpovedali živalskim izdelkom? Bi vsaj poskusili tridnevni veganski izziv?
Da vam bo lažje, sem za vas pripravila tudi nekaj preprostih veganskih receptov, ki jih boste našli na FB  velnes.si.
 
Sonia Graunar Muparutsa
Študentka programa Velnes
Jaz sem se odločila, da poskusim ta izziv predvsem zato, da bi videla, ali sploh lahko živim brez živalskih izdelkov in kako se bom ob tem počutila.