Dragocenosti v češnjah   

Češnje izvirajo iz Evrope in zahodne Azije, gojijo jih tudi v ZDA, Turčiji, Iranu in nekaterih drugih državah. Delimo jih v dve skupini: sladke češnje (Prunus avium) - hrustavke in podobne, ter višnje (Prunus cerasus), ki so bolj drobne in kislega okusa. Pri nas samoniklo rasteta čremsa in rešeljika, pri katerih so plodovi drobnejši od češenj in nameščeni v redkih grozdih.
Hranilne sestavine češenj
  • V češnjah je okoli 15 % sladkorjev.
  • V primerjavi z drugim sadjem, izstopajo predvsem po vsebnosti silicija in železa.
  • Vsebujejo še kalij, kalcij, magnezij, fosfor ter vitamine B skupine in C vitamin.  
Pozitivni učinki češenj na zdravje 
Od začetka maja do sredine julija, ko je čas zorenja češenj, je potrebno izkoristiti njihove številne pozitivne učinke za naše zdravje.
  • Nižajo krvni sladkor in blažijo artritis.
  • Vsebujejo karotenoide in flavonoide, ki zavirajo rast in delitev rakavih celic, krepijo zdravje srca in ožilja, saj znižujejo vrednost holesterola in trigliceridov.
  • Pomagajo pri odpravi vnetnih procesov v organizmu (artritis, putika) in blažijo bolečine.
  • Pomagajo k dobremu spancu, še boljše pa so višnje zardi visoke vsebnosti melatonina, hormona ki uravnava spalni cikel. Zato uživanje češenj in višenj lahko izboljša kakovost ter trajanje nočnega spanca.
  • Lahko uporabljamo tudi ostale dele rastline v zdravilne namene, saj iz češnjevih pecljev lahko pripravimo čaj, ki naj bi zdravil vnetje sečil, pomagal v boju proti ledvičnim kamnom ter blažil diarejo.
Nikakor jih ne smetmo letos zamuditi!

Mag. Gordana Vulić, univ. dipl. inž. živ.tehnol.
Od začetka maja do sredine julija, ko je čas zorenja češenj, je potrebno izkoristiti njihove številne pozitivne učinke za zdravje.