Terapevtski sprehod po gozdu

Narava zdravi, narava pomirja, narava je naš dom … vse to vemo že dolgo. Za to so zaslužni različni elementi narave, od svežega zraka do pomirjujoče zelene barve, harmoničnih zvokov vode, ptic, šelestenja listja itn. V gozdu predvsem drevesa uravnavajo naše energetsko polje, s čimer se nato naši procesi v telesu uravnovesijo in spodbujajo naravno zdravljenje telesa in čustev.
Zdravilne lastnosti gozda  
Tudi številne raziskave potrjujejo, kar ljudje intuitivno čutimo že tisočletja - sprehodi v gozdu zdravijo.
  • revesa med drugim oddajajo fitoncide, naravne antibiotike, ki spodbujajo tvorbo belih krvničk, te pa so pomembne za našo telesno odpornost.
  • S preživljanjem časa v naravi se zniža tudi krvni pritisk, poveča se sposobnost koncentracije, hitreje okrevamo po boleznih in operacijah, poviša se raven naše telesne energije in izboljša spanec, zmanjša se raven stresnih hormonov itn.
  • Posamezna drevesa blažijo različne težave – naj omenim le nekatere: iglavci lajšajo težave z dihali, blažijo bolečine ter uravnovešajo čustva, predvsem smreka in bor; različni deli breze se uporabljajo kot naravni antibiotiki, proti bolečinam, vnetjem in vročini, breza pa sicer krepi našo notranjo moč in pomaga pri novih začetkih;  čreslovine v hrastovi skorji na primer zdravijo in ščitijo kožo, medtem ko hrast energetsko spodbuja odločnost in osebno moč.
Foto: Potok Sugarloaf Ridge State Park ZDA. Katarina Čuk

Gozdna terapija kot novost
Gozdna terapija, ki se vse bolj razvija, izvira iz navdiha japonske metode, osnovane na mnogo znanstvenih dejstvih, toda je ne kopira. Gozd ima največji terapevtski učinek kot celota, v katero nas vodnik gozdne terapije povabi, ne pa njegovi posamezni deli, ki bi jih z znanstvenimi metodami prenesli v naše bivalne prostore (z eteričnimi olji, izparilniki fitoncidov ipd.)
Pri njej ne gre za vadbo, temveč za počasni sprehod skozi gozd s postojankami, za katerega ni treba biti posebej fizično pripravljen. Vedno izberemo lahek teren, najraje bližnji gozd, kjer so drevesne krošnje dokaj goste in dobro razvite; kjer je tiho, lahek, lahko dostopen teren in ima po možnosti tudi potok. Tam nato v skrbno izbranem zaporedju izvajamo metode za povezovanje z naravo in s samim seboj, ter za omogočanje gozdu, da nas zdravi.

Foto: Pot v gozd (Severna Kalifornija), Foto: Katarina Čuk

Gozdni terapevtski sprehodi kot pomoč za vzpostavitev ravnovesja  
Gledano še bolj celostno je namen gozdnih terapevtskih sprehodov PONOVNA POVEZAVA Z NARAVO, S SEBOJ IN MED SABO, iz katere izhaja splošno dobro počutje na mnogih ravneh. Sloni na premisi: povezava z naravo in obnovitev družbe hodita z roko v roki.  SKUPAJ se odpravimo ne le na sprehod, temveč na popotovanje  v NOTRANJOST GOZDA in SEBE, kjer čas teče drugače in zato lahko tam najdemo prostor zase, za nova doživetja in pristno druženje – tako in toliko, kot nam ustreza.
Združenje za naravno in gozdno terapijo v ZDA 
  • Gozdni terapevtski sprehodi močno podpirajo samozdravljenje in ravnovesje človeka, narave in družbe. Delujejo na naše telo, um, energijo, čustva, zavest in odnose.
  • Delno temeljijo na japonski metodi shrinrin-yoku ali gozdno kopanje, ki s posebno oblikovanimi 'povabili' k različnim interakcijam z gozdom vse naše čute okopa v dobrodejnih elementih gozda.
  • Ta 'povabila' so v učinkovito zaporedje na podlagi znanstvenih in izkušenjskih dognanj nanizali v združenju za naravno in gozdno terapijo v ZDA, kjer imajo na tem področju že več kot 35 let izkušenj. Aprila letos sem se udeležila njihovega izpopolnjevanja v severni Kaliforniji, s katerim svoje dosedanje izkušnje pri delu osebne rasti z naravo, uravnovešanja energije z drevesi in Gozdnega selfnessa spletam v celoto. Več na http://www.natureandforesttherapy.org/
V okviru prakse za pridobitev certifikata za vodnico gozdnih terapevtskih sprehodov vas vabim na brezplačne sprehode, enkrat mesečno od junija do oktobra. Spremljate objavo dogodkov v rubriki Dogodki & Izobraževanja. Osnovno načelo teh je:
'Gozd je terapevt. Vodnik odpre vrata.'

Katarina Čuk, pripr. za cert. Vodnico gozdnih terapevtskih sprehodov (Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs, ZDA), izvajalka programa Gozdni selfness, cert. voditeljica meditacije,  avtorica knjige Naša brezčasna narava
Tudi številne raziskave potrjujejo, kar ljudje intuitivno čutimo že tisočletja - sprehodi v gozdu zdravijo.