Steze zdravja v Carski bari (Srbija)

S prijateljico Olgo sem se konec septembra odpravila na potep po Vojvodini. Obiskali sva tudi Carsko baro, ki je od Zrenjanina oddaljena približno 10 km. Carska bara je zaščiten narodni park, ogromno mokrišče, v katerem mrgoli nepregledna količina ptic, drugih živali in predvsem trstike. Fascinantno! No, in tu sem naletela na stezo zdravja (Staza zdravlja Carska Bara). In radovedna kot sem, sem se podala po tej poti zdravja. 
Carska bara ima dve stezi zdravja. Ena je krajša, 7,5 km dolga steza, ki poteka po gozdu, od pristanišča do razgledne točke (vidikovac) na Carsko baro in nazaj. Vstopnina je simbolična. Pot je divja in naravna, zaradi bližine voda je v zraku veliko vlage. Stezo je možno od razgledne točke nadaljevati do Banatskih ritov, Belega Blata in salaša Lujza. Tu se je možno odpočiti, kaj domačega pojesti.
V neposredni bližini te poti je še ena pot zdravja, ki je dolga 21 km in poteka po nasipu. Vzponov ni, ob vodi opazujete ptice, tu pa tam vas iz vode preseneti kaka vidra, … Del poti je možno tudi prekolesariti. Lahko hodite bosi po travi, tu pa tam lahko hodite bosi tudi po blatu in spet kombinirate z vodo, …  Kneipp na lokalen način. Samo malo ustvarjalnosti je potrebno vključiti. Ob stezi se nahajajo tudi table z navodili za zdravo življenje.

Zračne SPA steze
Teh stez je v Srbiji izjemno veliko. Nekateri jim pravijo tudi zračne SPA steze, namenjene so hoji, nekatere pa hoji in kolesarjenju. So urejanje in namenjene rekreaciji urbanega prebivalstva čez celo leto, nekatere imajo navodila za vaje na prostem (približno kot trim steze pri nas), največkrat pa je rekreacija prepuščena kar uporabnikom samim. Največ jih je v bližini večjih mest.
Pomembno je da hodimo, dihamo globoko, občudujemo naravo, morda obiščemo kako zgodovinsko ali kulturno ustanovo, se ustavimo in kaj slastnega in zdravega pojemo, poklepetamo s prijatelji, z gospodarji hiš, …
Velikokrat so steze ali del steza razvrščene v težavnostne kategorije, od najlažje do najtežje, opremljene z nasveti za zdrav življenjski slog.
Na nekaterih stezah se izvaja vodena rekreativna in fizioterapevtska dejavnost za posameznike oz. manjše skupine. Možno je najeti vaditelja za uro ali dve.
Zanimiv koncept vreden posnemanja.

Jelica Pegan Stemberger, prof.
www.vskv.si/vsskv/  
Teh stez je v Srbiji izjemno veliko. Nekateri jim pravijo tudi zračne SPA steze. So urejanje in namenjene rekreaciji urbanega prebivalstva čez celo leto.