Rak dojk

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. V Sloveniji letno zboli okoli 1300 žensk. Najpogosteje se pojavlja pri ženskah po 60 letu, vendar zbolevajo tudi mlajše ženske. Na srečo ga najpogosteje odkrijejo v zgodnjem stadiju, ko je tumor še lokalno omejen ali je zaseval le v lokalne bezgavke.
Od leta 2008 imamo v Sloveniji program Dora, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk pri ženskah po 50 letu. Tako so na mamografijo vabljene ženske vsake dve leti, vendar pa program še ni aktiven po vsej Sloveniji. Vsekakor lahko ženske po 50 letu zaprosijo za napotitev na mamografijo svojega ginekologa ali lečečega zdravnika.
Samopregledovanje med 7. in 10.dnevom od začetka menstruacije
Ženskam priporočamo samopregledovanje dojk z namenom, da bi poznale svoje dojke in si zatipale morebitne spremembe. Le- to je potrebno izvajati mesečno med 7. in 10. dnevom od začetka menstruacije. Pogosteje za rakom dojke zbolijo:
  • starejše ženske,
  • ženske, ki so imele zgodaj prvo menstruacijo (pred 12 letom),
  • ženske s pozno menopavzo,
  • ženske, ki niso rodile,
  • ženske, ki so se zdravile s kombinacijo estrogenov in progesteronov,
  • debelost in prekomerno uživanje alkohola lahko dodatno povečata verjetnost za to bolezen.
Po pogovoru z zdravnikom onkologom, ki obravnava bolnice z rakom dojk, moram dodati njegovo opažanje, da so to običajno ženske, ki so v življenju pogosto pozabile nase medtem, ko so skrbele za družino, posel,…
BRCA gen
Tveganje za raka dojk je 50% večje, če je za rakom dojk zbolela mama, sestra ali hčerka. Dednost za raka dojk dosega 5%  -  to pomeni, da pri tej obliki raka najdemo mutirani BRCA gen. Ženskam, ki imajo rak dojk v družini (mama, sestra, sorodnice), se priporoča testiranje na omenjeni gen, da vidijo ali so nosilke le-tega. Če so, je namreč verjetnost da v življenju zbolijo za rakom dojke tudi do 80%, zato se te ženske bolj pogosto kontrolira oziroma nosilkam BRCA gena priporočajo - svetujejo odstranitev dojk (po lastni presoji in odločitvi) in pa tudi odstranitev jajčnikov po končanju reproduktivnega obdobja.
Zdravljenje raka dojk
Rak dojk zdravijo s kombinacijo kirurškega, sistemskega zdravljenja (kemoterapija, hormonska terapija, biološka zdravila) in obsevanja, glede na razširjenost in histopatološko sliko bolezni.
Sama bi želela dodati v razmislek to, da se lahko z mamografijo res odkrijejo zgodnje oblike raka in je zato prognoza za zdravljenje dosti večja, je pa po drugi strani več žensk izpostavljenih dodatnim preiskavam, ki ženske vodijo v stres, strah. Morebiti se včasih posledično odločijo prehitro za zdravljenje indolentnega raka, kateri se ne bi nikoli razvil, pač pa bi ga telo samo pozdravilo.
Imejte se rade
Moj predlog vsem ženskam je, da se vprašate koliko ste vredne, koliko časa v življenju namenite   sebi, svojim potrebam, željam, hrepenenjem. In če opažate, da čisto premalo, potem lahko že od tega trenutka dalje stvari zastavite drugače - sebi v prid.
Imejte se rade, počnite stvari, ki vas izpolnjujejo in morda namesto pregledovanja dojk v želji po preventivi raje  večkrat na teden ljubeče zmasirajte dojke. Tako jih boste dobro prekrvavile in jih dodobra spoznale.
Zaupajte svojemu srcu in telesu.
 
Tatjana Trajkovska, dr. med., spec. druž. med. in akupunkturistka 
http://tatjanatrajkovska.eu/ 
Moj predlog vsem ženskam je, da se vprašate koliko ste vredne, koliko časa v življenju namenite sebi, svojim potrebam, željam, hrepenenjem.

Sorodni članki:

Roza oktober