Pravilno negovanje rok in nohtov

Ženske smo vse rade urejene in vsekakor so del te urejenosti tudi naše roke in nohti. Ni lepšega občutka, ko brez sramu sežemo v roke nekomu, ki za nameček opazi in še pohvali, da imamo lepo urejene nohte.  Kar bonus točke mu pripišemo, a ne? Naš dan pa je takoj lepši.
Zaradi hitrega načina življenja nam včasih zmanjka časa za profesionalno  manikiro, ki bi nam rešila težave  z zamudnim urejanjem nohtov doma. Da boste naslednjič lažje in boljše uredile svoje roke, vam bom predstavila nekaj nasvetov, ki so pri negi nujni, vendar jih pogosto izpustimo ali naredimo narobe.
Izbira in uporaba odstranjevalca laka za nohte
Če  želite  imeti dobro opravljeno nego in obstojno lakiranje nohtov, morate najprej temeljito očistiti sledi laka, ki je že na nohtih. To naredite z odstranjevalcem brez acetona, ki nohte ne  izsuši ter jim ne odvzame vlage, saj le-ta omogoča elastičnost in prožnost nohtov. Pogosta napaka je izbira slabega odstranjevalca laka ali pa prepogosto odstranjevanje laka z nohtne plošče, kar izsuši noht in s tem povzroča njegovo lomljivost.
Nepravilno urejanje obnohtne kožice
Urejenost rok je najbolje vidna  na obnohtni kožici, ki ravno v zimskem času povzroča težave, saj je suha, natrgana, cveti in jo imamo več kot poleti. Vzrok temu je vloga obnohtne kožice, saj pomeni zaščito pred vdorom bakterij, kar posledično preprečuje okužbe in vnetja. Pogosto se zgodi, da obnohtno kožico grizemo ali odtrgamo, kar je napačno. Ravno tako je napačno močno potiskanje kožice nazaj ob nohtu, ker se na ta način poškoduje in vname. Da se temu izognete, priporočam, da obnohtno kožico potisnete po tuširanju nazaj z robom brisače ali z leseno palčko, saj je takrat koža najmehkejša. Da preprečite ponovno lepljenje na nohtno ploščo, redno uporabljaje negovalno olje za kožico, ki vsebuje vitamine A in E. Tako bo vaša obnohtna kožica najlepša ter se ne bo trgala.
Oblikovanje nohtov in prepogosto poliranje
Nohte vedno krajšajte s pilicami, nikoli ne uporabljate ščipalcev ali škarjic, ker je fizični pritisk na keratinske plasti v nohtu prevelik in zato povzroči cepljenje nohtov. Za naravne nohte so najboljše pilice steklene, saj najmanj nazobčajo noht med piljenjem. V tem primeru lahko pilite noht v obe smeri, kar pri navadni oblikovalni pilici, ni priporočljivo. Sijaj nohta dosežete s poliranjem nohtne plošče. Če to počnete enkrat mesečno,  je za nohte  dobro, saj s tem odstranite odmrle celice nohta. V primeru večkratne uporabe polirne pilice, pa se stanjšajo plasti keratina na zgornji strani nohta, kjer  je keratin najtrši, zato lahko nohti postanejo lomljivi.
Pravilno lakiranje
Lakiranje nohtov je stopnja urejanja rok, kjer se običajno zaradi hitenja zgodi največ napak.  Izpuščanje pomembnih korakov pri lakiranju povzroči nezadovoljstvo, ker se lak posledično hitro okruši.
Prvi korak lakiranja nohtov, je nanos podlaka, ki mora ustrezati vašemu tipu in stanju nohtov. Ponudba podlakov je  velika, zato se le posvetujte pri nakupu s svojo manikerko. Dober podlak neguje vaše nohte in jih pripravi za nanos barvnega laka.
Drugi korak je barvni lak, ki ga izberete po svojih željah, priporočam pa vam, da se kdaj opogumite  in stopite izven svojih okvirjev, ter si privoščite kakšno živo barvo.  Pomembno je, da laka ne zalijete v kožico, ker se bo zaradi tega prej oluščil. Pomagate si lahko s posebnimi korektorji, nikakor pa ne z vatiranimi palčkami, ki puščajo nitke v laku in na ta način pokvarijo vaš trud z lakiranjem.
Tretji korak lakiranja je nanos nadlaka s katerim dosežete sijaj in povečate obstojnost barvnega laka. Moj dodatni nasvet je, da ponovite nanos nadlaka na dva do tri dni, saj s tem zavarujete barvni lak pred krušenjem in imate vedno svež sijaj na nohtih.
Odnos do rok
Samoumevno je, da uporabljamo roke za vse mogoče stvari, skoraj nikoli pa ne pomislimo, da jim ne damo nič nazaj. Zato je skrb za roke investicija za vsako žensko, ker jih le tako lahko  čim dlje ohranimo lepe.  
Čiščenje je sestavni del življenja, rokavice pri tem opravilu pa pogosto ne. Zato je moj nasvet - le nadenite si jih. Po delu si roke umijte in dobro osušite  preden jih namažete s kremo, saj vlaga na rokah in nohtih lahko hitro postane gojišče bakterij.
Suhost kože je pomembna tudi pri obisku kopališča ali savne, kjer  so roke daljši čas vlažne, zato si jih vmes večkrat osušite.
Kot vedno pa je najpomembnejši vaš slog življenja, ki se med drugim odraža tudi na koži in nohtih. Zato si  obljubite veliko vode in zdrave prehrane,  za kar vam bodo hvaležne tudi vaše roke.
Vsekakor pa se občasno pocrkljajte tudi s profesionalno nego, ki vam bo prihranila veliko časa. Postale boste tudi bolj samozavestne in mogoče dobite bonus točke tudi same…
 
Miri Mekše 
Zaradi hitrega načina življenja nam včasih zmanjka časa za profesionalno manikiro, ki bi nam rešila težave z zamudnim urejanjem nohtov doma.